Dziennik elektroniczny
Profil na Facebook.com
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych

czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Sprawni w zawodzie kucharz w Niepołomicach 2014/2015
W dniu 10.03.2015r. w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach odbył się I Etap Konkursu Sprawny w Zawodzie – Bezpieczny w Pracy – Kucharz, organizowany wspólnie z 6-2 HP w Niepołomicach. W konkursowych zmaganiach wzięło udział sześciu najlepszych kucharzy z klasy III A, którzy po eliminacjach teoretycznych musieli sprostać bardzo trudnemu zadaniu, przygotować filet z kurczaka w dwóch odsłonach. Główny składnik został ufundowany przez CEDROB S.A. Oddział Zakłady Drobiarskie Niepołomice. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania, potrawy były smaczne, pięknie ozdobione, a poziom bardzo wyrównany. Uczestnicy pracowali indywidualnie. Efekt pracy podziwiali i próbowali zaproszeni goście m.inn. p. Komendant MWK OHP dr Jolanta Zajączkowska, Przewodniczący Rady Miejskiej p. Marek Ciastoń, Dział Promocji UMiG Niepołomice reprezentowała p. Joanna Kocot, Dyrektor CKZiU p. Bożena Kruk. Nad wszystkim czuwała komisja, do której po raz kolejny zostali zaproszeni kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników p. Michał Henzel, Łukasz Grabowski, oraz Rafał Lemiowski. Komisje wspomagała p. Elżbieta Mączka, nauczyciel technologii, która przygotowała i oceniła test teoretyczny.
Młodzieży towarzyszyły duże emocje, walczyli nie tylko o przejście do drugiego etapu naszego konkursu, ale i o wspaniale nagrody- najlepszy z uczestników otrzymał możliwość uczestniczenia w majowym konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez CEDROB S.A. Po zmaganiach kulinarnych prace naszych uczestników zostały poddane ocenie: wzięto pod uwagę zastosowanie przepisów bhp, przygotowanie i utrzymanie porządku na stanowisku pracy, wykorzystanie wszystkich produktów, ilość i jakość wykonanej pracy, smak oraz prezentację. Pierwsze miejsce zajęła Michell Bojko, drugie Adrian Bartyzel a trzecie miejsce zajęła Inga Kraińska. Wyróżnienie przypadło Adrianowi Bartyzelowi i Izabeli Stasiak, którzy zostali najlepiej ocenieni przez naszych gości. W drugim etapie konkursu nasz hufiec będzie reprezentowany przez Michell Bojko oraz Adriana Bartyzel. Zdjęcia w naszej galerii.
Zuzanna Polańska
Targi Edukacyjne w Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły w Niepołomicach 2014/2015
6 marca w Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły w Niepołomicach odbyły się Targi Edukacyjne, na których zaprezentowaliśmy ofertę edukacyjną naszej szkoły.Co roku nasi uczniowie czynnie biorą udział w targach edukacyjnych, na których przedstawiają nie tylko swoje produkty z zakresu gastronomi przygotowane w naszych pracowniach, ale również dają pokaz fryzjerstwa. Chętni gimnazjaliści pod okiem przyszłych zawodowych fryzjerów mogli usiąść i w utworzyć na swojej głowie kolorowe fryzury, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.
Po wizycie w mini salonie każdy potencjalny kandydat naszej szkoły mógł porozmawiać o warunkach, atmosferze oraz sposobach zdobywania wykształcenia w naszym centrum. Uwieńczeniem odwiedzin przy naszym stoisku była przekąska w postaci koreczków, mini kanapek oraz świeżo upieczonych rogalików przez uczniów z branży gastronomicznej.

Dziękujemy uczniom za zaangażowanie oraz profesjonalne przygotowanie się do targów:
Ia : Roksana Górna, Renata Kostuch, Klaudia Nagięć, Paulina Sendor, Jakub Guzik, Aneta Nosek, Piotr Kozioł
IIIb: Magdalena Wójcik, Patrycja Rajtarska
III e: Mateusz Kukiełka
Zdjęcia z targów w naszej galerii
Wolontariat w Środowiskowym Domu Samopomocy w Niepołomicach 2014/2015
W dniu 11 lutego uczennice z klasy trzeciej fryzjerskiej w składzie: Dominika Czaplak, Patrycja Pieczonka, Patrycja Śliwińska, Aneta Sum były na Wolontariacie w Środowiskowym Domu Samopomocy w Niepołomicach.Uczennice wykonały usługi fryzjerskie z zakresu strzyżeń damskich, męskich i stylizacji fryzur. Przyszłe adeptki sztuki fryzjerskiej pracowały samodzielnie wykazując się swoimi zdolnościami manualnymi. Każda z nich miała dobrze zorganizowane stanowisko do pracy i przestrzegała zasad bhp w trakcie wykonywania poszczególnych czynności. Wykonane fryzury bardzo podobały się podopiecznym domu.
Halina Krupa
Zdjęcia w naszej galerii
Dzień Bezpiecznego Internetu 2014/2015
9 lutego 2015 roku w naszej szkole obchodzony był po raz kolejny Dzień Bezpiecznego Internetu. Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) jest obchodzony jest z inicjatywy Komisji Europejskiej od 2004 roku i ma na celu inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów w sieci Internet.
W ramach obchodów DBI w naszej szkole uczniowie wszystkich klas niezależnie od wieku mieli okazję wziąć udział w konkursie, którego zakres obejmował wiedzę dotyczącą zasad bezpiecznego użytkowania zasobów internetu. Po zakończeniu testu składającego się z pytań zamkniętych najlepsze rezultaty osiągnęli:
I miejsce Mazur Bartłomiej (I c) - 23 pkt.
II miejsce Łach Kamil (I c) - 18 pkt.
III miejsce Iwańska Jadwiga (III b) - 17 pkt.
IV miejsce Gwizdek Emil oraz Stryszowski Mateusz (I c) - 16 pkt.
Serdecznie gratulujemy !
KUCHNIA VILLA INTRATA 2014/2015
W dniu 09.02.2015 r. uczniowie klasy II i III Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, kształcący się w zawodzie kucharz odbyli wizytę zawodoznawczą w kuchni Villa Intrata przy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie w ramach Projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”.Program wizyty obejmował zwiedzanie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, oraz warsztaty kulinarne z szefem kuchni p. Maciejem Nowickim.
Uczniowie zostali wprowadzeni w historię kuchni staropolskiej, zapoznani z narzędziami i parkiem maszynowym znajdującym się w kuchni Villa Intrata po czym nastąpiło przyrządzanie i degustacja tradycyjnych potraw kuchni staropolskiej.
Uczestnicy mieli okazję przygotować zupę cebulową, steki wołowe, polędwiczki wieprzowe, comber jagnięcy, piersi kacze oraz przepiórki – wszystko zamarynowane bądź przyprawione zgodnie ze staropolskimi przepisami. Mistrz kulinarny pokazywał też sposoby filetowania ryb a na koniec uczniowie przygotowali pyszny deser na bazie żółtek, mleka, sera, soku z limonki oraz pierników. Po warsztatach uczniowie obejrzeli pokaz iluminacji świetlnej w Ogrodzie Wyobraźni, który znajduje się obok Pałacu w Wilanowie. Zmęczeni ale bogaci w wiedzę i umiejętności dotyczącej kuchni staropolskiej uczestnicy pod moją opieką i p. Krzysztofa Kruka wrócili do Niepołomic.
Elżbieta Mączka










