CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Apel Wielkanocny 2012/2013
Okres Świąt Wielkanocnych to okres zadumy, przeżywania męki Chrystusa i czas radości Zmartwychwstania.
uczniowie klasy II a Sitarska Angelika, Szymon Maj i Jakub Socha odczytując Apel Wielkanocny wprawili nas w zadumę przed dniami upamiętniającymi Mękę i Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
"Tak, Chrystus zmartwychwstały powoduje, że i my powstajemy z martwych,
gdyż On nosi w sobie pełne człowieczeństwo ..."
Życzymy wszystkim wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych - chociaż pogoda bardziej przypomina zupełnie inne święta :)
Grono Pedagogiczne
uczniowie klasy II a Sitarska Angelika, Szymon Maj i Jakub Socha odczytując Apel Wielkanocny wprawili nas w zadumę przed dniami upamiętniającymi Mękę i Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
"Tak, Chrystus zmartwychwstały powoduje, że i my powstajemy z martwych,
gdyż On nosi w sobie pełne człowieczeństwo ..."
Życzymy wszystkim wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych - chociaż pogoda bardziej przypomina zupełnie inne święta :)
Grono Pedagogiczne
IV Przegląd Artystyczny Młodzieży 2012/2013
Eliminacje powiatowe Festiwalu Talenty Małopolski 2013.
13 marca 2013 r. w Centrum Kultury w Gdowie odbył się IV Przegląd Artystyczny Młodzieży. Miło nam zakomunikować, że nasz uczeń Grzegorz Przebinda reprezentował szkołę w kategorii instrumentaliści zajął pierwsze wyróżnienie grając na akordeonie.
Nominacją do udziału w wojewódzkim przeglądzie została nagrodzona, tylko osoba która zdobyła I miejsce. Jury w związku z tym nie przyznawało wiecej miejsc w zamian za wyróżnienia.
Zdjęcia z przeglądu w naszej galerii.
13 marca 2013 r. w Centrum Kultury w Gdowie odbył się IV Przegląd Artystyczny Młodzieży. Miło nam zakomunikować, że nasz uczeń Grzegorz Przebinda reprezentował szkołę w kategorii instrumentaliści zajął pierwsze wyróżnienie grając na akordeonie.
Nominacją do udziału w wojewódzkim przeglądzie została nagrodzona, tylko osoba która zdobyła I miejsce. Jury w związku z tym nie przyznawało wiecej miejsc w zamian za wyróżnienia.
Zdjęcia z przeglądu w naszej galerii.
I etap Konkursu Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy 2012/2013
W dniu 5 marca w naszej szkole odbył się I Etap Konkursu Sprawny w Zawodzie – Bezpieczny w Pracy – Kucharz Małej Gastronomii. Konkurs organizowany był wspólnie z 6-2 Hufcem Pracy w Niepołomicach.
W konkursowe szranki stanęło sześciu najlepszych kucharzy, którzy po eliminacjach teoretycznych musieli sprostać bardzo trudnemu zadaniu, przygotować potrawy z gęsiny, ufundowanej przez CEDROB S.A. Oddział Zakłady Drobiarskie Niepołomice. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania, potrawy były nie tylko smaczne, ale pięknie ozdobione, a poziom bardzo wyrównany. Uczestnicy pracowali w trzech dwuosobowych zespołach: Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk przygotowali piersi gęsi w cieście naleśnikowym oraz deser z jabłek. Jakub Socha i Mateusz Sułkowski gęś nadziewaną jabłkami, udka faszerowane gruszką, warzywa w beszamelu. Dawid Wątorek i Łukasz Nowak przygotowali gęś w różnych smakach. Efekt pracy podziwiali i próbowali zaproszeni goście m.inn. p. Burmistrz M i G Niepołomice Roman Ptak, Dyrektor Wydziału Edukacji p. Danuta Wieczorek, Dyrektor PUP z Wieliczki p. Tadeusz Mysiński, Dyrektor CEDROB S.A. p. Anna Goździkowska, Dyrektor Działu Promocji UMiG Niepołomice p. Szymon Urban, Dyrektor ZSZ im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego p. Bożena Kruk.
Nad wszystkim czuwała komisja, do której po raz pierwszy zostali zaproszeni kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników p. Michał Henzel, Łukasz Grabowski, komisje wspomagała p. Anna Glińska – Grochal, kierownik ODIDZ oraz nauczyciel technologii ZSZ z Niepołomic, która przygotowała i oceniła test teoretyczny. Młodzieży towarzyszyły duże emocje, walczyli nie tylko o przejście do drugiego etapu naszego konkursu, ale i o wspaniale nagrody- dwóch najlepszych uczestników otrzymało puchar ufundowany przez stowarzyszenie oraz możliwość uczestniczenia w dwudniowym czerwcowym konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”. Pobyt zostanie opłacony przez Ośrodek ODDiZ i stowarzyszenie. Trzech najlepszych kucharzy otrzymało nagrody rzeczowe przekazane przez. CEDROB S.A. Wszyscy uczestnicy dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez p. Dyrektor ZSZ oraz Dom Weselny Anson. Bardzo dużą niespodzianką dla wszystkich uczestników była zapowiedź bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które będą przeprowadzone przez p. Michała Hanzela dla całej grupy biorącej udział w konkursie. Po zmaganiach kulinarnych prace naszych uczestników zostały poddane ocenie: wzięto pod uwagę zastosowanie przepisów bhp, przygotowanie i utrzymanie porządku na stanowisku pracy, wykorzystanie wszystkich produktów, ilość i jakość wykonanej pracy, smak oraz prezentację.
Pierwsze miejsce zajął Szymon Maj, drugie Kamil Jędrzejczyk, którzy otrzymali również wyróżnienie za prace zespołową. Trzecie miejsce zajął Jakub Socha. Wyróżnienie przypadło Łukaszowi Nowakowi i Dawidowi Wątorkowi, którzy zostali najlepiej ocenieni przez naszych gości. W drugim etapie konkursu nasz hufiec będzie reprezentować Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania przygotowując potrawy z bardzo smacznego, ale trudnego w obróbce mięsa z gęsi.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii. Zapraszamy do oglądania.
Tekst: Zuzanna Polańska
Zdjęcia: Anna Grochot
W konkursowe szranki stanęło sześciu najlepszych kucharzy, którzy po eliminacjach teoretycznych musieli sprostać bardzo trudnemu zadaniu, przygotować potrawy z gęsiny, ufundowanej przez CEDROB S.A. Oddział Zakłady Drobiarskie Niepołomice. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania, potrawy były nie tylko smaczne, ale pięknie ozdobione, a poziom bardzo wyrównany. Uczestnicy pracowali w trzech dwuosobowych zespołach: Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk przygotowali piersi gęsi w cieście naleśnikowym oraz deser z jabłek. Jakub Socha i Mateusz Sułkowski gęś nadziewaną jabłkami, udka faszerowane gruszką, warzywa w beszamelu. Dawid Wątorek i Łukasz Nowak przygotowali gęś w różnych smakach. Efekt pracy podziwiali i próbowali zaproszeni goście m.inn. p. Burmistrz M i G Niepołomice Roman Ptak, Dyrektor Wydziału Edukacji p. Danuta Wieczorek, Dyrektor PUP z Wieliczki p. Tadeusz Mysiński, Dyrektor CEDROB S.A. p. Anna Goździkowska, Dyrektor Działu Promocji UMiG Niepołomice p. Szymon Urban, Dyrektor ZSZ im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego p. Bożena Kruk.
Nad wszystkim czuwała komisja, do której po raz pierwszy zostali zaproszeni kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników p. Michał Henzel, Łukasz Grabowski, komisje wspomagała p. Anna Glińska – Grochal, kierownik ODIDZ oraz nauczyciel technologii ZSZ z Niepołomic, która przygotowała i oceniła test teoretyczny. Młodzieży towarzyszyły duże emocje, walczyli nie tylko o przejście do drugiego etapu naszego konkursu, ale i o wspaniale nagrody- dwóch najlepszych uczestników otrzymało puchar ufundowany przez stowarzyszenie oraz możliwość uczestniczenia w dwudniowym czerwcowym konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”. Pobyt zostanie opłacony przez Ośrodek ODDiZ i stowarzyszenie. Trzech najlepszych kucharzy otrzymało nagrody rzeczowe przekazane przez. CEDROB S.A. Wszyscy uczestnicy dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez p. Dyrektor ZSZ oraz Dom Weselny Anson. Bardzo dużą niespodzianką dla wszystkich uczestników była zapowiedź bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które będą przeprowadzone przez p. Michała Hanzela dla całej grupy biorącej udział w konkursie. Po zmaganiach kulinarnych prace naszych uczestników zostały poddane ocenie: wzięto pod uwagę zastosowanie przepisów bhp, przygotowanie i utrzymanie porządku na stanowisku pracy, wykorzystanie wszystkich produktów, ilość i jakość wykonanej pracy, smak oraz prezentację.
Pierwsze miejsce zajął Szymon Maj, drugie Kamil Jędrzejczyk, którzy otrzymali również wyróżnienie za prace zespołową. Trzecie miejsce zajął Jakub Socha. Wyróżnienie przypadło Łukaszowi Nowakowi i Dawidowi Wątorkowi, którzy zostali najlepiej ocenieni przez naszych gości. W drugim etapie konkursu nasz hufiec będzie reprezentować Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania przygotowując potrawy z bardzo smacznego, ale trudnego w obróbce mięsa z gęsi.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii. Zapraszamy do oglądania.
Tekst: Zuzanna Polańska
Zdjęcia: Anna Grochot
I etap konkursu dla fryzjerów 2012/2013
W dniu 18.02.2013 w Zasadniczej Szkole zawodowej im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego w Niepołomicach odbył się I etap Konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy” w zawodzie fryzjer.
Konkurs organizowany był wspólnie przez Szkołę Zawodową i 6 – 2 Hufiec Pracy dla uczniów klasy kończącej. Rywalizacja fryzjerska składała się z dwóch części teoretycznej – test wyboru oraz z części praktycznej w której 14 przyszłych fryzjerów miało za zadanie wykonanie fryzury wieczorowej. Komisja w składzie Anna Hańczakowska, Zuzanna Polańska i Aleksandra Fraś miała trudny wybór ponieważ uczestniczki prezentowały wysoki a zarazem wyrównany poziom.
I miejsce zajęła Ewelina Pajdak,
II miejsce Agnieszka Lebiest
III miejsce Anna Ostrowska.
Laureatka I miejsca Ewelina Pajdak będzie reprezentować naszą jednostkę na Wojewódzkim Etapie Konkursu „Sprawny w zawodzie bezpieczny w pracy” 13 marca w Krakowie. Komisja postanowiła również wyróżnić Katarzynę Kruszynę, Klaudię Martyniak, Kamilę Wąs oraz Izabelę Wajdę.
Zuzanna Polańska
Anna Hanczakowska
Zdjęcia uczestników oraz ich wyniki pracy można obejrzeć w naszej galerii.
Konkurs organizowany był wspólnie przez Szkołę Zawodową i 6 – 2 Hufiec Pracy dla uczniów klasy kończącej. Rywalizacja fryzjerska składała się z dwóch części teoretycznej – test wyboru oraz z części praktycznej w której 14 przyszłych fryzjerów miało za zadanie wykonanie fryzury wieczorowej. Komisja w składzie Anna Hańczakowska, Zuzanna Polańska i Aleksandra Fraś miała trudny wybór ponieważ uczestniczki prezentowały wysoki a zarazem wyrównany poziom.
I miejsce zajęła Ewelina Pajdak,
II miejsce Agnieszka Lebiest
III miejsce Anna Ostrowska.
Laureatka I miejsca Ewelina Pajdak będzie reprezentować naszą jednostkę na Wojewódzkim Etapie Konkursu „Sprawny w zawodzie bezpieczny w pracy” 13 marca w Krakowie. Komisja postanowiła również wyróżnić Katarzynę Kruszynę, Klaudię Martyniak, Kamilę Wąs oraz Izabelę Wajdę.
Zuzanna Polańska
Anna Hanczakowska
Zdjęcia uczestników oraz ich wyniki pracy można obejrzeć w naszej galerii.
Dzielimy się krwią 2012/2013
Z okazji dnia Świętego Walentego uczniowie podzielili się krwią.
Nie brakuje okazji do zorganizowania akcji oddawania krwi. Ta była wyjątkowa, bo które święto, jak nie Dzień Zakochanych jest lepsze, aby obdarować drugą osobę najcenniejszym darem, jaką jest krew. W takiej akcji w dniu 14 lutego 2013r. zorganizowanej w mieście Niepołomice wzięła również udział młodzież ZSZ im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego oraz uczestnicy Hufca Pracy 6-2. Akcja zorganizowana pod hasłem Twoja Krew – Moje Życie cieszyła się dużym uznaniem naszych uczniów.
Pedagog – Aleksandra Fraś
Nie brakuje okazji do zorganizowania akcji oddawania krwi. Ta była wyjątkowa, bo które święto, jak nie Dzień Zakochanych jest lepsze, aby obdarować drugą osobę najcenniejszym darem, jaką jest krew. W takiej akcji w dniu 14 lutego 2013r. zorganizowanej w mieście Niepołomice wzięła również udział młodzież ZSZ im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego oraz uczestnicy Hufca Pracy 6-2. Akcja zorganizowana pod hasłem Twoja Krew – Moje Życie cieszyła się dużym uznaniem naszych uczniów.
Pedagog – Aleksandra Fraś
Najlepszy cukiernik w Małopolsce 2012/2013
09 stycznia 2013 roku odbył się finał wojewódzkiego etapu XVIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Gospodarzem eliminacji wojewódzkich, podobnie jak w latach ubiegłych był Zespół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była „MOJA MAŁA OJCZYZNA”.
W turnieju rywalizowali uczniowie III klas zasadniczych szkół zawodowych. Zasadniczą Szkołę Zawodową im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego w Niepołomicach reprezentowali uczniowie: Mateusz Twardzik oraz Michał Czyżowski pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych mgr inż. Anny Glińskiej-Grochal.
W części pisemnej uczestnicy musieli odpowiedzieć na 30 pytań, a w kolejnym etapie czekały na nich zadania praktyczne (tort do prezentacji, ciasteczka bankietowe, figurki marcepanowe).
Komisja jurorów oceniała m.in. smak wyrobów, umiejętność zorganizowania stanowiska pracy, zaangażowanie, wyobraźnię i umiejętności manualne.
Mateusz przygotował okrągły tort z logo Niepołomic, ciasteczka bankietowe oraz figurki marcepanowe w kształcie żubrów zamieszkujących naszą Puszczę Niepołomicką.
Michał przygotował okrągły tort z herbem Wieliczki, ciasteczka bankietowe oraz figurki w kształcie górników. Spośród wielu pięknych, misternie wykonanych prac wyłoniono zwycięzcę, którym w ostrej rywalizacji okazał się uczeń naszej szkoły Mateusz Twardzik.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Dla zainteresowanych podajemy informację, iż w dniach 15–17 kwietnia we Wrocławiu odbędzie się XVIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, a Małopolskę będzie reprezentował właśnie Mateusz Twardzik.
Zdjęcia z konkursu można zobaczyć w naszej galerii.
Gospodarzem eliminacji wojewódzkich, podobnie jak w latach ubiegłych był Zespół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była „MOJA MAŁA OJCZYZNA”.
W turnieju rywalizowali uczniowie III klas zasadniczych szkół zawodowych. Zasadniczą Szkołę Zawodową im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego w Niepołomicach reprezentowali uczniowie: Mateusz Twardzik oraz Michał Czyżowski pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych mgr inż. Anny Glińskiej-Grochal.
W części pisemnej uczestnicy musieli odpowiedzieć na 30 pytań, a w kolejnym etapie czekały na nich zadania praktyczne (tort do prezentacji, ciasteczka bankietowe, figurki marcepanowe).
Komisja jurorów oceniała m.in. smak wyrobów, umiejętność zorganizowania stanowiska pracy, zaangażowanie, wyobraźnię i umiejętności manualne.
Mateusz przygotował okrągły tort z logo Niepołomic, ciasteczka bankietowe oraz figurki marcepanowe w kształcie żubrów zamieszkujących naszą Puszczę Niepołomicką.
Michał przygotował okrągły tort z herbem Wieliczki, ciasteczka bankietowe oraz figurki w kształcie górników. Spośród wielu pięknych, misternie wykonanych prac wyłoniono zwycięzcę, którym w ostrej rywalizacji okazał się uczeń naszej szkoły Mateusz Twardzik.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Dla zainteresowanych podajemy informację, iż w dniach 15–17 kwietnia we Wrocławiu odbędzie się XVIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, a Małopolskę będzie reprezentował właśnie Mateusz Twardzik.
Zdjęcia z konkursu można zobaczyć w naszej galerii.