CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Festiwal Zawodów 2012/2013
W dniach od 21 do 23 marca młodzież Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 w Niepołomicach
im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego wraz z opiekunami: Anna Glińska – Gorchal, Elżbieta Mączka oraz Kinga Chmiel, brała udział w Targach Edukacyjnych – Festiwal Zawodów.
Wydarzenie to zostało zorganizowane po raz pierwszy, a inicjatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Festiwal Zawodów w Małopolsce to projekt, który ma pomóc małopolskim gimnazjalistom
w wyborze najbardziej odpowiedniej ścieżki kształcenia. Aby ułatwić gimnazjalistom tę trudną decyzję, blisko 200 wystawców z 53 małopolskich szkół ponadgimnazjalnych przedstawiało swoją ofertę edukacyjną. Młodzi ludzie mogli zapoznać się z zawodami z branży: budowlanej, informatycznej, mechaniczno – mechatronicznej, rolno – przetwórczej, społeczno – medycznej, turystyczno – gastronomicznej oraz branży usługowej. Największym zainteresowaniem wśród gimnazjalistów cieszył się sektor branży turystyczno - gastronomicznej, gdzie można było degustować przysmaki przyrządzone przez uczniów naszej szkoły.
Nasi kucharze serwowali przekąski takie jak: roladki z łososia, babeczki nadziewane twarożkiem, koreczki, pieczarki nadziewane szpinakiem, grillowany ser camembert z żurawiną. Sporządzone zakąski tak smakowały odwiedzającym gimnazjalistom targi, że znikały w mgnieniu oka z naszego wystawowego stołu.
Zdjęcia w naszej galerii. Zapraszamy do oglądania.
Kinga Chmiel
im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego wraz z opiekunami: Anna Glińska – Gorchal, Elżbieta Mączka oraz Kinga Chmiel, brała udział w Targach Edukacyjnych – Festiwal Zawodów.
Wydarzenie to zostało zorganizowane po raz pierwszy, a inicjatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Festiwal Zawodów w Małopolsce to projekt, który ma pomóc małopolskim gimnazjalistom
w wyborze najbardziej odpowiedniej ścieżki kształcenia. Aby ułatwić gimnazjalistom tę trudną decyzję, blisko 200 wystawców z 53 małopolskich szkół ponadgimnazjalnych przedstawiało swoją ofertę edukacyjną. Młodzi ludzie mogli zapoznać się z zawodami z branży: budowlanej, informatycznej, mechaniczno – mechatronicznej, rolno – przetwórczej, społeczno – medycznej, turystyczno – gastronomicznej oraz branży usługowej. Największym zainteresowaniem wśród gimnazjalistów cieszył się sektor branży turystyczno - gastronomicznej, gdzie można było degustować przysmaki przyrządzone przez uczniów naszej szkoły.
Nasi kucharze serwowali przekąski takie jak: roladki z łososia, babeczki nadziewane twarożkiem, koreczki, pieczarki nadziewane szpinakiem, grillowany ser camembert z żurawiną. Sporządzone zakąski tak smakowały odwiedzającym gimnazjalistom targi, że znikały w mgnieniu oka z naszego wystawowego stołu.
Zdjęcia w naszej galerii. Zapraszamy do oglądania.
Kinga Chmiel
YPEF III edycja 2012/2013
Międzynarodowy konkurs "Młodzież w lasach Europy" to już trzecia edycja konkursu, w którym bierze udział młodzież z całej Polski.
Tym razem szkołą YPEF w ramach losowania zostało Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły w Niepołomicach. Naszą szkołę reprezentowały 2 zespoły:
1. Bartosz Chorobik, Grzegorz Bartoszek, Kamil Lalik
2. Aneta Sum, Mateusz Kukiełka, Adrian Światowiec.
Eliminacje krajowe międzynarodowego konkursu wiedzy o lasach i leśnictwie „Młodzież w lasach Europy” odbyły się w całej Polsce w jednym terminie.
Po zebraniu przez Krajową Komisję YPEF wszystkich sprawozdań, zostanie ogłoszona tabela szkół z wynikami, co ukaże nam trzydzieści najlepszych zespołów zakwalifikowanych do majowego Krajowego Finału Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Najlepszy zespół, wyłoniony w Warszawie spotka się we wrześniu w Porugalii ze zwycięzcami z innych krajów europejskich.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii
Tym razem szkołą YPEF w ramach losowania zostało Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły w Niepołomicach. Naszą szkołę reprezentowały 2 zespoły:
1. Bartosz Chorobik, Grzegorz Bartoszek, Kamil Lalik
2. Aneta Sum, Mateusz Kukiełka, Adrian Światowiec.
Eliminacje krajowe międzynarodowego konkursu wiedzy o lasach i leśnictwie „Młodzież w lasach Europy” odbyły się w całej Polsce w jednym terminie.
Po zebraniu przez Krajową Komisję YPEF wszystkich sprawozdań, zostanie ogłoszona tabela szkół z wynikami, co ukaże nam trzydzieści najlepszych zespołów zakwalifikowanych do majowego Krajowego Finału Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Najlepszy zespół, wyłoniony w Warszawie spotka się we wrześniu w Porugalii ze zwycięzcami z innych krajów europejskich.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii
Zdrowe bicie serca 2012/2013
Światowy Dzień Zdrowia 2013 pod hasłem „Zdrowe bicie serca” (ang. Healthy Heart Beat)
W ramach Światowego Dnia Zdrowia 8 kwietnia 2013 roku została przeprowadzona akcja pomiaru ciśnienia tętniczego wśród uczniów oraz pracowników Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego w Niepołomicach.
Pani pielęgniarka Teresa Baluk przy współpracy z pedagogiem szkolnym Aleksandrą Fraś przeprowadziły pogadanki w klasach, celem których jest uświadomienie uczniom przyczyn i skutów nadciśnienia tętniczego. Zachęcały również do regularnej kontroli swojego ciśnienia krwi i stosowania się do zaleceń lekarza, gdyż nadciśnieniae tętnicze może dotyczyć każdego z nas.
Szczegółowe informacje można przeczytać w broszurce informacyjnej.
W ramach Światowego Dnia Zdrowia 8 kwietnia 2013 roku została przeprowadzona akcja pomiaru ciśnienia tętniczego wśród uczniów oraz pracowników Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego w Niepołomicach.
Pani pielęgniarka Teresa Baluk przy współpracy z pedagogiem szkolnym Aleksandrą Fraś przeprowadziły pogadanki w klasach, celem których jest uświadomienie uczniom przyczyn i skutów nadciśnienia tętniczego. Zachęcały również do regularnej kontroli swojego ciśnienia krwi i stosowania się do zaleceń lekarza, gdyż nadciśnieniae tętnicze może dotyczyć każdego z nas.
Szczegółowe informacje można przeczytać w broszurce informacyjnej.
Apel Wielkanocny 2012/2013
Okres Świąt Wielkanocnych to okres zadumy, przeżywania męki Chrystusa i czas radości Zmartwychwstania.
uczniowie klasy II a Sitarska Angelika, Szymon Maj i Jakub Socha odczytując Apel Wielkanocny wprawili nas w zadumę przed dniami upamiętniającymi Mękę i Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
"Tak, Chrystus zmartwychwstały powoduje, że i my powstajemy z martwych,
gdyż On nosi w sobie pełne człowieczeństwo ..."
Życzymy wszystkim wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych - chociaż pogoda bardziej przypomina zupełnie inne święta :)
Grono Pedagogiczne
uczniowie klasy II a Sitarska Angelika, Szymon Maj i Jakub Socha odczytując Apel Wielkanocny wprawili nas w zadumę przed dniami upamiętniającymi Mękę i Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
"Tak, Chrystus zmartwychwstały powoduje, że i my powstajemy z martwych,
gdyż On nosi w sobie pełne człowieczeństwo ..."
Życzymy wszystkim wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych - chociaż pogoda bardziej przypomina zupełnie inne święta :)
Grono Pedagogiczne
IV Przegląd Artystyczny Młodzieży 2012/2013
Eliminacje powiatowe Festiwalu Talenty Małopolski 2013.
13 marca 2013 r. w Centrum Kultury w Gdowie odbył się IV Przegląd Artystyczny Młodzieży. Miło nam zakomunikować, że nasz uczeń Grzegorz Przebinda reprezentował szkołę w kategorii instrumentaliści zajął pierwsze wyróżnienie grając na akordeonie.
Nominacją do udziału w wojewódzkim przeglądzie została nagrodzona, tylko osoba która zdobyła I miejsce. Jury w związku z tym nie przyznawało wiecej miejsc w zamian za wyróżnienia.
Zdjęcia z przeglądu w naszej galerii.
13 marca 2013 r. w Centrum Kultury w Gdowie odbył się IV Przegląd Artystyczny Młodzieży. Miło nam zakomunikować, że nasz uczeń Grzegorz Przebinda reprezentował szkołę w kategorii instrumentaliści zajął pierwsze wyróżnienie grając na akordeonie.
Nominacją do udziału w wojewódzkim przeglądzie została nagrodzona, tylko osoba która zdobyła I miejsce. Jury w związku z tym nie przyznawało wiecej miejsc w zamian za wyróżnienia.
Zdjęcia z przeglądu w naszej galerii.
I etap Konkursu Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy 2012/2013
W dniu 5 marca w naszej szkole odbył się I Etap Konkursu Sprawny w Zawodzie – Bezpieczny w Pracy – Kucharz Małej Gastronomii. Konkurs organizowany był wspólnie z 6-2 Hufcem Pracy w Niepołomicach.
W konkursowe szranki stanęło sześciu najlepszych kucharzy, którzy po eliminacjach teoretycznych musieli sprostać bardzo trudnemu zadaniu, przygotować potrawy z gęsiny, ufundowanej przez CEDROB S.A. Oddział Zakłady Drobiarskie Niepołomice. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania, potrawy były nie tylko smaczne, ale pięknie ozdobione, a poziom bardzo wyrównany. Uczestnicy pracowali w trzech dwuosobowych zespołach: Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk przygotowali piersi gęsi w cieście naleśnikowym oraz deser z jabłek. Jakub Socha i Mateusz Sułkowski gęś nadziewaną jabłkami, udka faszerowane gruszką, warzywa w beszamelu. Dawid Wątorek i Łukasz Nowak przygotowali gęś w różnych smakach. Efekt pracy podziwiali i próbowali zaproszeni goście m.inn. p. Burmistrz M i G Niepołomice Roman Ptak, Dyrektor Wydziału Edukacji p. Danuta Wieczorek, Dyrektor PUP z Wieliczki p. Tadeusz Mysiński, Dyrektor CEDROB S.A. p. Anna Goździkowska, Dyrektor Działu Promocji UMiG Niepołomice p. Szymon Urban, Dyrektor ZSZ im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego p. Bożena Kruk.
Nad wszystkim czuwała komisja, do której po raz pierwszy zostali zaproszeni kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników p. Michał Henzel, Łukasz Grabowski, komisje wspomagała p. Anna Glińska – Grochal, kierownik ODIDZ oraz nauczyciel technologii ZSZ z Niepołomic, która przygotowała i oceniła test teoretyczny. Młodzieży towarzyszyły duże emocje, walczyli nie tylko o przejście do drugiego etapu naszego konkursu, ale i o wspaniale nagrody- dwóch najlepszych uczestników otrzymało puchar ufundowany przez stowarzyszenie oraz możliwość uczestniczenia w dwudniowym czerwcowym konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”. Pobyt zostanie opłacony przez Ośrodek ODDiZ i stowarzyszenie. Trzech najlepszych kucharzy otrzymało nagrody rzeczowe przekazane przez. CEDROB S.A. Wszyscy uczestnicy dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez p. Dyrektor ZSZ oraz Dom Weselny Anson. Bardzo dużą niespodzianką dla wszystkich uczestników była zapowiedź bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które będą przeprowadzone przez p. Michała Hanzela dla całej grupy biorącej udział w konkursie. Po zmaganiach kulinarnych prace naszych uczestników zostały poddane ocenie: wzięto pod uwagę zastosowanie przepisów bhp, przygotowanie i utrzymanie porządku na stanowisku pracy, wykorzystanie wszystkich produktów, ilość i jakość wykonanej pracy, smak oraz prezentację.
Pierwsze miejsce zajął Szymon Maj, drugie Kamil Jędrzejczyk, którzy otrzymali również wyróżnienie za prace zespołową. Trzecie miejsce zajął Jakub Socha. Wyróżnienie przypadło Łukaszowi Nowakowi i Dawidowi Wątorkowi, którzy zostali najlepiej ocenieni przez naszych gości. W drugim etapie konkursu nasz hufiec będzie reprezentować Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania przygotowując potrawy z bardzo smacznego, ale trudnego w obróbce mięsa z gęsi.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii. Zapraszamy do oglądania.
Tekst: Zuzanna Polańska
Zdjęcia: Anna Grochot
W konkursowe szranki stanęło sześciu najlepszych kucharzy, którzy po eliminacjach teoretycznych musieli sprostać bardzo trudnemu zadaniu, przygotować potrawy z gęsiny, ufundowanej przez CEDROB S.A. Oddział Zakłady Drobiarskie Niepołomice. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania, potrawy były nie tylko smaczne, ale pięknie ozdobione, a poziom bardzo wyrównany. Uczestnicy pracowali w trzech dwuosobowych zespołach: Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk przygotowali piersi gęsi w cieście naleśnikowym oraz deser z jabłek. Jakub Socha i Mateusz Sułkowski gęś nadziewaną jabłkami, udka faszerowane gruszką, warzywa w beszamelu. Dawid Wątorek i Łukasz Nowak przygotowali gęś w różnych smakach. Efekt pracy podziwiali i próbowali zaproszeni goście m.inn. p. Burmistrz M i G Niepołomice Roman Ptak, Dyrektor Wydziału Edukacji p. Danuta Wieczorek, Dyrektor PUP z Wieliczki p. Tadeusz Mysiński, Dyrektor CEDROB S.A. p. Anna Goździkowska, Dyrektor Działu Promocji UMiG Niepołomice p. Szymon Urban, Dyrektor ZSZ im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego p. Bożena Kruk.
Nad wszystkim czuwała komisja, do której po raz pierwszy zostali zaproszeni kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników p. Michał Henzel, Łukasz Grabowski, komisje wspomagała p. Anna Glińska – Grochal, kierownik ODIDZ oraz nauczyciel technologii ZSZ z Niepołomic, która przygotowała i oceniła test teoretyczny. Młodzieży towarzyszyły duże emocje, walczyli nie tylko o przejście do drugiego etapu naszego konkursu, ale i o wspaniale nagrody- dwóch najlepszych uczestników otrzymało puchar ufundowany przez stowarzyszenie oraz możliwość uczestniczenia w dwudniowym czerwcowym konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”. Pobyt zostanie opłacony przez Ośrodek ODDiZ i stowarzyszenie. Trzech najlepszych kucharzy otrzymało nagrody rzeczowe przekazane przez. CEDROB S.A. Wszyscy uczestnicy dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez p. Dyrektor ZSZ oraz Dom Weselny Anson. Bardzo dużą niespodzianką dla wszystkich uczestników była zapowiedź bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które będą przeprowadzone przez p. Michała Hanzela dla całej grupy biorącej udział w konkursie. Po zmaganiach kulinarnych prace naszych uczestników zostały poddane ocenie: wzięto pod uwagę zastosowanie przepisów bhp, przygotowanie i utrzymanie porządku na stanowisku pracy, wykorzystanie wszystkich produktów, ilość i jakość wykonanej pracy, smak oraz prezentację.
Pierwsze miejsce zajął Szymon Maj, drugie Kamil Jędrzejczyk, którzy otrzymali również wyróżnienie za prace zespołową. Trzecie miejsce zajął Jakub Socha. Wyróżnienie przypadło Łukaszowi Nowakowi i Dawidowi Wątorkowi, którzy zostali najlepiej ocenieni przez naszych gości. W drugim etapie konkursu nasz hufiec będzie reprezentować Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania przygotowując potrawy z bardzo smacznego, ale trudnego w obróbce mięsa z gęsi.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii. Zapraszamy do oglądania.
Tekst: Zuzanna Polańska
Zdjęcia: Anna Grochot