CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych

czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Prelekcja w Młodzieżowym Obserwatorium Astronomicznym w Niepołomicach 2022

Pierwszą częścią spotkania był wykład dotyczący zagadnień związanych dotyczący zagadnień związanych z Wszechświatem i Układem Słonecznym, gdzie najciekawszym punktem było dotknięcie meteorytu. Każdy mógł dokładnie obejrzeć jak wygląda fragment kosmicznej skały, któremu udało się przedrzeć przez ziemską atmosferę. W drugiej części uczniowie odbyli seans w planetarium, podczas którego dowiedzieli się jak wygląda codzienność na orbicie w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Zaćmienie Słońca 2022

Było to częściowe zaćmienie Słońca blisko fazy kulminacji. Do bezpiecznej obserwacji użyliśmy maski spawalniczej, która jest na wyposażeniu warsztatów mechanicznych, ponieważ bezpośrednie patrzenie na Słońce mogło spowodować poważne uszkodzenie wzroku. Udało się uczniom sfotografować i uwiecznić zjawisko przez szkło spawalnicze.

Wycieczka do Zoltar Park Kraków 2022

Dnia 19 października klasa 1c pod opieką nauczycieli Hanny Serwin i Andrzeja Targosza udała się do Zoltar Park Kraków - centrum rozrywki. Uczniowie zostali podzieleni na 2 drużyny.
Każda drużyna otrzymała broń laserową i opaski wyposażone w sensory świecące w dwóch różnych kolorach.
Był to początek gry w laser tag. Każdy mógł również zmierzyć się z labiryntem luster. Pobyt w tym miejscu zapewnił wszystkim nie tylko świetną zabawę, ale również nauczył zasad gry fair play, współzawodnictwa, jak i działania w grupie.

Dzień Edukacji Narodowej 2022

Pod opieką Pana Jana Siwka uczniowie klasy 3d przygotowali apel, po którym głos zabrała Pani Dyrektor Bożena Kruk, oraz Pan Wiceburmistrz Michał Hebda. Uczniowie następnie wręczyli kwiaty przybyłym gościom, oraz wszystkim pracownikom szkoły.

Kolejnym etapem uroczystości był pyszny poczęstunek przygotowany przez uczniów kształcących się pod opieką Pani Anny Glińskiej- Grochal, oraz Pani Elżbiety Mączki w zawodach branży gastronomicznej. W trakcie uroczystości Pani Dyrektor Bożena Kruk wręczyła również nagrody dla najbardziej zasłużonych pracowników szkoły.
Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie w organizację i przygotowania.
Szkolenie w zawodzie fryzjer 2022

podczas wydarzenia prowadząca P. Beata Szewczyk, @Inna Strona Fryzjerstwa zaprezentowała trzy najchętniej wybierane fryzury w 2022r. Podczas prezentacji omawiane były podstawowe zagadnienia dotyczące upięć, potrzebny sprzęt, dobór kosmetyków do włosa itp. P. Beata przedstawiła od podstaw jak powinno wyglądać przygotowanie Panny Młodej w dniu ślubu tj. rozmowa z klientem, dobór fryzury do stroju oraz urody, przydatne akcesoria oraz kosmetyki. Prezentowane upięcia: niski kok z elementami żeberek, upięcie w stylu boho, wysoki kucyk, na podstawie wypełniacza. Organizatorem tego bardzo ciekawego wydarzenia ze strony CKZiU była Pani Dominika Rajczyk nauczyciel przedmiotów zawodowych fryzjerskich.
Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2022

Tematem była tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Uczniowie mieli wymyślić i przygotować przystawkę oraz danie główne. Rywalizowało 4 uczniów klasy 3 w zawodzie kucharz.
W składzie komisji oceniającej byli Dyrekcja, Nauczyciele oraz Łukasz Grabowski ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. Uczestników oceniano m.in. za umiejętności techniczne, organizację, higienę i czystość stanowiska pracy, smak, wygląd potraw oraz kompozycję dodatków.
Wyniki:
I miejsce:
Jacek Janczewski: przystawka – łosoś pokryty mchem pietruszkowym, sos vinegret; danie główne – zrazy wołowe nadziewane, z sosem grzybowym, buraczki zasmażane puree ziemniaczane;
II miejsce (równorzędne):
Sebastian Cymerkiewicz : przystawka – jaja faszerowane pieczarkami; danie główne – tortellini ze szpinakiem i sosem śmietanowym;
Michał Szwed za: przystawka – amerykański naleśnik z tosta; danie główne – makaron z krewetkami na ostro;
III miejsce:
Bartłomiej Guzik: przystawka – bruschetta z pomidorami, octem balsamicznym i czosnkiem; danie główne: filet z kurczaka sous-vide faszerowany suszonymi pomidorami i parmezanem, ziemniaczki w mundurkach podane z rukolą, pomidorkami i cherry oraz vinegretem koperkowym.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Fotorelacja z konkursu w naszej galerii
Anna Glińska-Grochal
Elżbieta Mączka