CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych

czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Nowe Szanse - Nowy Start 2015/2016

Spotkanie miało na celu przedstawienie zasad projektu realizowanego w ramach Inicjatywy na rzecz zatrudnienia młodych ludzi. Oferta obejmuje ścieżkę uczestnictwa w projekcie dostosowaną indywidualnie do preferencji i potrzeb uczestników, gdzie każdy będzie objęty opieką doradcy zawodowego i pośrednika pracy.
Dla chętnych szczegóły można poznać pod:
tel. 12 278 42 41
e-mail: cech.wieliczka@wp.pl
www.cech-wieliczka.pl
Kolejne sukcesy naszych uczniów 2015/2016

W konkursowych zmaganiach kulinarnych startowali uczniowie trzeciej klasy : Ewelina Klima odbywająca praktyczną naukę zawodu w Restauracji Zamkowej w Niepołomicach oraz Damian Suder odbywający praktykę w Restauracji Chimera w Krakowie. W Konkursie wiedzy dotyczącej przepisów prawa pracy reprezentował nas Damian Zapart uczeń klasy drugiej. Wszyscy uczestnicy są uczniami Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach.
Wysoki poziom przyszłych kucharzy zarówno teoretyczny jak i praktyczny został w pełni doceniony przez komisję, która przydzieliła im najwięcej punktów za przygotowane wspólnie dania z ryby. Ponadto oceniony został test teoretyczny, w którym wykazali się bardzo dużą znajomością tematyki związanej z technologią gastronomiczną co przyczyniło się do zajęcia przez nich I miejsca i tym samym zakwalifikowani się do etapu ogólnopolskiego. Damianowi zabrakło 2 pkt. do zwycięstwa, konkurs w jego dziedzinie był bardzo wyrównany, Damian zajął III miejsce. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
tekst: Zuzanna Polańska
foto: Wiesław Szczerbiński
Najlepsi mechanicy z Niepołomic 2015/2016

Do konkursu stanęło 11 ekip wyłonionych w I etapie z 13 jednostek MWK OHP, każdy zespół miał na zadnie dokonać prawidłowej oceny stanu pojazdu i naprawić uszkodzenia np. układu hamulcowego lub kierowniczego oraz odpowiedzieć na 50 pytań związanych z technologią mechaniczną, przepisami bhp. Nasi podopieczni byli najlepsi, otrzymali 171 pkt. na 200 możliwych zajęli I miejsce, a tym samym zakwalifikowali się do Ogólnopolskiego Konkursu, który odbędzie się 17-20 maja w Gołdapi . Konkurs zakończył się wręczeniem dyplomów i cennych nagród przez Komendanta MWK OHP p. Krzysztofa Świerczka. Zwycięscy uczęszczają do szkoły zawodowej w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, praktyczną naukę odbywają, Trzos Przemysław w Autoryzowanej Stacji Obsługi Mercedes Benz p. Jana Kosmowskiego w Krakowie, a Bednarczyk Rafał w zakładzie mechanicznym p. Grzegorza Łanoszki w Wieliczce.
Serdecznie gratulujemy zarówno naszym podopiecznym jak i pracodawcom oraz nauczycielom teoretycznych przedmiotów zawodowych z CKZiU w Niepołomicach oraz życzymy dalszych sukcesów na etapie ogólnopolskim.
Zuzanna Polańska
Fot: Wiesław Szczerbiński
Wolontariat w Środowiskowym Domu Samopomocy w Niepołomicach 2015/2016

Uczennice wykonały usługi fryzjerskie w zakresie stylizacji fryzur damskich i męskich, którego podstawą były strzyżenia. Uczennice pracowały zespołowo pomagając sobie w organizacji stanowiska pracy i wykonaniu poszczególnych usług fryzjerskich. Praca przebiegała dość sprawnie i rzetelnie z zachowaniem porządku i przepisów bhp na stanowisku pracy. Klienci byli bardzo zadowoleni ze swoich fryzur, podobnie jak ich wykonawczynie, które mogły doskonalić swój warsztat pracy. Kolejne spotkanie zostało zaplanowane z początkiem maja. Przebieg zdarzenia został uwieczniony na zdjęciach, które wykonała Pani Ania z Hufca.
Halina Krupa
Foie Gras rocher - I miejsce w kategorii "kucharz" 2015/2016

Konkurs zorganizowany był w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 we współpracy z Agencją Rynku Rolnego - Oddział terenowy w Krakowie, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów - Konfraternią Master Bartenderów oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką. Tegorocznym hasłem kulinarnym tego prestiżowego wydarzenia było:"Polska Wielkanoc". Konkurs odbył się w trzech kategoriach: kucharz, kelner oraz barman.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentował Michał Wątorek, uczeń klasy III kształcący się w zawodzie kucharz. Michał przyjechał z opiekunem p. Elżbietą Mączką nauczycielem przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Uczeń przygotował zimną zakąskę foire gras rocher podaną z chipsem z jarmuża , ciastkiem z orzecha laskowego i musem jabłkowym. Techniką, wiedzą, pomysłowością, odwagą i pasją oczarował jury i w klasyfikacji końcowej otrzymał I miejsce w kategorii krajowej "kucharz". Rywalizował z kolegami i koleżankami z innych szkół nie tylko z Małopolski, ale i z innych województw: podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, lubelskiego i ze Słowacji. W sumie do konkursu przystąpiło 31 szkół, w tym 74 uczniów (44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów). Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Jacek Król, Grzegorz Kazubski, Dariusz Gnatowski oraz prodziekani Uniwersytetu Rolniczego: dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i prof. dr hab. inż Jacek Domagała.

Poza zmaganiami konkursowymi , uczestnicy wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania sztuki kulinarnej. Tutaj również nasz Michał wykazał się doskonałymi umiejętnościami technicznymi. Został zauważony i pochwalony za dużą wiedzę teoretyczną artystycznie połączoną z dobrym smakiem, wyobraźnią i olbrzymimi umiejętnościami praktycznymi. Po zajęciach każdy uczeń kucharz otrzymał bluzę i zapaskę od firmy Prymat oraz książkę i certyfikat udziału w warsztatach.
Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach otrzymał puchar, dyplom, wiele cennych nagród rzeczowych oraz zaproszenie do finału konkursu Roberta Sowy - Kulinarny talent 2017.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w nagrodę za bardzo wysoki poziom przygotowania ucznia do konkursu otrzymało nagrody w postaci gastronomicznej maszyny wieloczynnościowej, oraz roczną prenumeratę czasopisma branżowego Przegląd Gastronomiczny.
Michałowi bardzo serdeczne gratulujemy zwycięstwa w tak prestiżowym konkursie, kierując szczególne podziękowania dla Studia Qulinarnego w Krakowie, gdzie uczeń odbywa praktyczną naukę zawodu zgłębiając sztukę kulinarną na najwyższym poziomie. Mamy nadzieję, że zwycięstwo w konkursie szeroko otworzy Michałowi drzwi do wszystkich restauracji w kraju i za granicą, a praca w gastronomii będzie źródłem satysfakcji, spełnienia i realizacji ambicji zawodowych.
Elżbieta Mączka