CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Kolejne sukcesy naszych uczniów 2015/2016
W dniu 12 kwietnia w Trzebini odbyły się konkursy wojewódzkie - „Sprawny w zawodzie bezpieczny w pracy – kucharz” oraz „Wiedzy z zakresu prawa pracy i przepisów BHP”, organizowane przez Małopolską Wojewódzką Komendę OHP.
W konkursowych zmaganiach kulinarnych startowali uczniowie trzeciej klasy : Ewelina Klima odbywająca praktyczną naukę zawodu w Restauracji Zamkowej w Niepołomicach oraz Damian Suder odbywający praktykę w Restauracji Chimera w Krakowie. W Konkursie wiedzy dotyczącej przepisów prawa pracy reprezentował nas Damian Zapart uczeń klasy drugiej. Wszyscy uczestnicy są uczniami Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach.
Wysoki poziom przyszłych kucharzy zarówno teoretyczny jak i praktyczny został w pełni doceniony przez komisję, która przydzieliła im najwięcej punktów za przygotowane wspólnie dania z ryby. Ponadto oceniony został test teoretyczny, w którym wykazali się bardzo dużą znajomością tematyki związanej z technologią gastronomiczną co przyczyniło się do zajęcia przez nich I miejsca i tym samym zakwalifikowani się do etapu ogólnopolskiego. Damianowi zabrakło 2 pkt. do zwycięstwa, konkurs w jego dziedzinie był bardzo wyrównany, Damian zajął III miejsce. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
tekst: Zuzanna Polańska
foto: Wiesław Szczerbiński
W konkursowych zmaganiach kulinarnych startowali uczniowie trzeciej klasy : Ewelina Klima odbywająca praktyczną naukę zawodu w Restauracji Zamkowej w Niepołomicach oraz Damian Suder odbywający praktykę w Restauracji Chimera w Krakowie. W Konkursie wiedzy dotyczącej przepisów prawa pracy reprezentował nas Damian Zapart uczeń klasy drugiej. Wszyscy uczestnicy są uczniami Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach.
Wysoki poziom przyszłych kucharzy zarówno teoretyczny jak i praktyczny został w pełni doceniony przez komisję, która przydzieliła im najwięcej punktów za przygotowane wspólnie dania z ryby. Ponadto oceniony został test teoretyczny, w którym wykazali się bardzo dużą znajomością tematyki związanej z technologią gastronomiczną co przyczyniło się do zajęcia przez nich I miejsca i tym samym zakwalifikowani się do etapu ogólnopolskiego. Damianowi zabrakło 2 pkt. do zwycięstwa, konkurs w jego dziedzinie był bardzo wyrównany, Damian zajął III miejsce. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
tekst: Zuzanna Polańska
foto: Wiesław Szczerbiński
Najlepsi mechanicy z Niepołomic 2015/2016
W dniu 09 kwietnia w Krakowie odbył się Wojewódzki konkurs ” Sprawny w zawodzie bezpieczny w pracy – mechanik pojazdów samochodowych”, w którym wziął udział dwuosobowy zespół uczestników niepołomickiego hufca, uczniowie CKZiU w Niepołomicach – Trzos Przemysław oraz Bednarczyk Rafał.
Do konkursu stanęło 11 ekip wyłonionych w I etapie z 13 jednostek MWK OHP, każdy zespół miał na zadnie dokonać prawidłowej oceny stanu pojazdu i naprawić uszkodzenia np. układu hamulcowego lub kierowniczego oraz odpowiedzieć na 50 pytań związanych z technologią mechaniczną, przepisami bhp. Nasi podopieczni byli najlepsi, otrzymali 171 pkt. na 200 możliwych zajęli I miejsce, a tym samym zakwalifikowali się do Ogólnopolskiego Konkursu, który odbędzie się 17-20 maja w Gołdapi . Konkurs zakończył się wręczeniem dyplomów i cennych nagród przez Komendanta MWK OHP p. Krzysztofa Świerczka. Zwycięscy uczęszczają do szkoły zawodowej w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, praktyczną naukę odbywają, Trzos Przemysław w Autoryzowanej Stacji Obsługi Mercedes Benz p. Jana Kosmowskiego w Krakowie, a Bednarczyk Rafał w zakładzie mechanicznym p. Grzegorza Łanoszki w Wieliczce.
Serdecznie gratulujemy zarówno naszym podopiecznym jak i pracodawcom oraz nauczycielom teoretycznych przedmiotów zawodowych z CKZiU w Niepołomicach oraz życzymy dalszych sukcesów na etapie ogólnopolskim.
Zuzanna Polańska
Fot: Wiesław Szczerbiński
Do konkursu stanęło 11 ekip wyłonionych w I etapie z 13 jednostek MWK OHP, każdy zespół miał na zadnie dokonać prawidłowej oceny stanu pojazdu i naprawić uszkodzenia np. układu hamulcowego lub kierowniczego oraz odpowiedzieć na 50 pytań związanych z technologią mechaniczną, przepisami bhp. Nasi podopieczni byli najlepsi, otrzymali 171 pkt. na 200 możliwych zajęli I miejsce, a tym samym zakwalifikowali się do Ogólnopolskiego Konkursu, który odbędzie się 17-20 maja w Gołdapi . Konkurs zakończył się wręczeniem dyplomów i cennych nagród przez Komendanta MWK OHP p. Krzysztofa Świerczka. Zwycięscy uczęszczają do szkoły zawodowej w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, praktyczną naukę odbywają, Trzos Przemysław w Autoryzowanej Stacji Obsługi Mercedes Benz p. Jana Kosmowskiego w Krakowie, a Bednarczyk Rafał w zakładzie mechanicznym p. Grzegorza Łanoszki w Wieliczce.
Serdecznie gratulujemy zarówno naszym podopiecznym jak i pracodawcom oraz nauczycielom teoretycznych przedmiotów zawodowych z CKZiU w Niepołomicach oraz życzymy dalszych sukcesów na etapie ogólnopolskim.
Zuzanna Polańska
Fot: Wiesław Szczerbiński
Wolontariat w Środowiskowym Domu Samopomocy w Niepołomicach 2015/2016
W dniu 16 marca uczennice z klasy II b były na wolontariacie w Środowiskowym Domu Samopomocy w Niepołomicach.
Uczennice wykonały usługi fryzjerskie w zakresie stylizacji fryzur damskich i męskich, którego podstawą były strzyżenia. Uczennice pracowały zespołowo pomagając sobie w organizacji stanowiska pracy i wykonaniu poszczególnych usług fryzjerskich. Praca przebiegała dość sprawnie i rzetelnie z zachowaniem porządku i przepisów bhp na stanowisku pracy. Klienci byli bardzo zadowoleni ze swoich fryzur, podobnie jak ich wykonawczynie, które mogły doskonalić swój warsztat pracy. Kolejne spotkanie zostało zaplanowane z początkiem maja. Przebieg zdarzenia został uwieczniony na zdjęciach, które wykonała Pani Ania z Hufca.
Halina Krupa
Uczennice wykonały usługi fryzjerskie w zakresie stylizacji fryzur damskich i męskich, którego podstawą były strzyżenia. Uczennice pracowały zespołowo pomagając sobie w organizacji stanowiska pracy i wykonaniu poszczególnych usług fryzjerskich. Praca przebiegała dość sprawnie i rzetelnie z zachowaniem porządku i przepisów bhp na stanowisku pracy. Klienci byli bardzo zadowoleni ze swoich fryzur, podobnie jak ich wykonawczynie, które mogły doskonalić swój warsztat pracy. Kolejne spotkanie zostało zaplanowane z początkiem maja. Przebieg zdarzenia został uwieczniony na zdjęciach, które wykonała Pani Ania z Hufca.
Halina Krupa
Foie Gras rocher - I miejsce w kategorii "kucharz" 2015/2016
W dniach od 4 do 6 marca 2016 r. w Krakowie odbyła się XVII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych.
Konkurs zorganizowany był w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 we współpracy z Agencją Rynku Rolnego - Oddział terenowy w Krakowie, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów - Konfraternią Master Bartenderów oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką. Tegorocznym hasłem kulinarnym tego prestiżowego wydarzenia było:"Polska Wielkanoc". Konkurs odbył się w trzech kategoriach: kucharz, kelner oraz barman.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentował Michał Wątorek, uczeń klasy III kształcący się w zawodzie kucharz. Michał przyjechał z opiekunem p. Elżbietą Mączką nauczycielem przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Uczeń przygotował zimną zakąskę foire gras rocher podaną z chipsem z jarmuża , ciastkiem z orzecha laskowego i musem jabłkowym. Techniką, wiedzą, pomysłowością, odwagą i pasją oczarował jury i w klasyfikacji końcowej otrzymał I miejsce w kategorii krajowej "kucharz". Rywalizował z kolegami i koleżankami z innych szkół nie tylko z Małopolski, ale i z innych województw: podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, lubelskiego i ze Słowacji. W sumie do konkursu przystąpiło 31 szkół, w tym 74 uczniów (44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów). Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Jacek Król, Grzegorz Kazubski, Dariusz Gnatowski oraz prodziekani Uniwersytetu Rolniczego: dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i prof. dr hab. inż Jacek Domagała.
Poza zmaganiami konkursowymi , uczestnicy wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania sztuki kulinarnej. Tutaj również nasz Michał wykazał się doskonałymi umiejętnościami technicznymi. Został zauważony i pochwalony za dużą wiedzę teoretyczną artystycznie połączoną z dobrym smakiem, wyobraźnią i olbrzymimi umiejętnościami praktycznymi. Po zajęciach każdy uczeń kucharz otrzymał bluzę i zapaskę od firmy Prymat oraz książkę i certyfikat udziału w warsztatach.
Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach otrzymał puchar, dyplom, wiele cennych nagród rzeczowych oraz zaproszenie do finału konkursu Roberta Sowy - Kulinarny talent 2017.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w nagrodę za bardzo wysoki poziom przygotowania ucznia do konkursu otrzymało nagrody w postaci gastronomicznej maszyny wieloczynnościowej, oraz roczną prenumeratę czasopisma branżowego Przegląd Gastronomiczny.
Michałowi bardzo serdeczne gratulujemy zwycięstwa w tak prestiżowym konkursie, kierując szczególne podziękowania dla Studia Qulinarnego w Krakowie, gdzie uczeń odbywa praktyczną naukę zawodu zgłębiając sztukę kulinarną na najwyższym poziomie. Mamy nadzieję, że zwycięstwo w konkursie szeroko otworzy Michałowi drzwi do wszystkich restauracji w kraju i za granicą, a praca w gastronomii będzie źródłem satysfakcji, spełnienia i realizacji ambicji zawodowych.
Elżbieta Mączka
Konkurs zorganizowany był w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 we współpracy z Agencją Rynku Rolnego - Oddział terenowy w Krakowie, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów - Konfraternią Master Bartenderów oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką. Tegorocznym hasłem kulinarnym tego prestiżowego wydarzenia było:"Polska Wielkanoc". Konkurs odbył się w trzech kategoriach: kucharz, kelner oraz barman.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentował Michał Wątorek, uczeń klasy III kształcący się w zawodzie kucharz. Michał przyjechał z opiekunem p. Elżbietą Mączką nauczycielem przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Uczeń przygotował zimną zakąskę foire gras rocher podaną z chipsem z jarmuża , ciastkiem z orzecha laskowego i musem jabłkowym. Techniką, wiedzą, pomysłowością, odwagą i pasją oczarował jury i w klasyfikacji końcowej otrzymał I miejsce w kategorii krajowej "kucharz". Rywalizował z kolegami i koleżankami z innych szkół nie tylko z Małopolski, ale i z innych województw: podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, lubelskiego i ze Słowacji. W sumie do konkursu przystąpiło 31 szkół, w tym 74 uczniów (44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów). Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Jacek Król, Grzegorz Kazubski, Dariusz Gnatowski oraz prodziekani Uniwersytetu Rolniczego: dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i prof. dr hab. inż Jacek Domagała.
Poza zmaganiami konkursowymi , uczestnicy wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania sztuki kulinarnej. Tutaj również nasz Michał wykazał się doskonałymi umiejętnościami technicznymi. Został zauważony i pochwalony za dużą wiedzę teoretyczną artystycznie połączoną z dobrym smakiem, wyobraźnią i olbrzymimi umiejętnościami praktycznymi. Po zajęciach każdy uczeń kucharz otrzymał bluzę i zapaskę od firmy Prymat oraz książkę i certyfikat udziału w warsztatach.
Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach otrzymał puchar, dyplom, wiele cennych nagród rzeczowych oraz zaproszenie do finału konkursu Roberta Sowy - Kulinarny talent 2017.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w nagrodę za bardzo wysoki poziom przygotowania ucznia do konkursu otrzymało nagrody w postaci gastronomicznej maszyny wieloczynnościowej, oraz roczną prenumeratę czasopisma branżowego Przegląd Gastronomiczny.
Michałowi bardzo serdeczne gratulujemy zwycięstwa w tak prestiżowym konkursie, kierując szczególne podziękowania dla Studia Qulinarnego w Krakowie, gdzie uczeń odbywa praktyczną naukę zawodu zgłębiając sztukę kulinarną na najwyższym poziomie. Mamy nadzieję, że zwycięstwo w konkursie szeroko otworzy Michałowi drzwi do wszystkich restauracji w kraju i za granicą, a praca w gastronomii będzie źródłem satysfakcji, spełnienia i realizacji ambicji zawodowych.
Elżbieta Mączka
Konkurs na Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik 2015/2016
W dniu 22 lutego 2016r. w CKZiU w Niepołomicach odbył się szkolny etap konkursu na „Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik” przeprowadzonym pod honorowym patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Niepołomice.
W czasie rywalizacji uczniowie wykazali się gruntowną wiedzą teoretyczną i znakomitym przygotowaniem do realizacji zadań praktycznych. W zmaganiach konkursowych uczestnicy mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 5 ciasteczek bankietowych oraz wymodelować 3 figurki z marcepana. Tematem przewodnim tej części konkursu była „Głębia oceanu”. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty z których tworzyli kolorowe, piękne torty, interesujące „bankietówki”, oraz fantazyjne figurki – ryby, raki, kraby, ośmiornice. Młodzi cukiernicy mieli okazję popisać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu dekoracji, zdolnościami manualnymi i wyczuciem harmonii kolorów.
Oceniany był smak, wygląd prac, oraz harmonia poszczególnych elementów, które wchodziły w skład pracy konkursowej. Komisja zwracała również uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji, oraz na prezentację prac przez poszczególnych uczniów. Nad organizacją konkursu czuwała p. Elżbieta Mączka, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Wyniki konkursowych zmagań to:
I. Miejsce – Roksana Górna
II. Miejsce - Piotr Kozioł
III. Miejsce – Aneta Nosek, Paulina Sendor
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia w naszej galerii
Elżbieta Mączka
W czasie rywalizacji uczniowie wykazali się gruntowną wiedzą teoretyczną i znakomitym przygotowaniem do realizacji zadań praktycznych. W zmaganiach konkursowych uczestnicy mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 5 ciasteczek bankietowych oraz wymodelować 3 figurki z marcepana. Tematem przewodnim tej części konkursu była „Głębia oceanu”. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty z których tworzyli kolorowe, piękne torty, interesujące „bankietówki”, oraz fantazyjne figurki – ryby, raki, kraby, ośmiornice. Młodzi cukiernicy mieli okazję popisać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu dekoracji, zdolnościami manualnymi i wyczuciem harmonii kolorów.
Oceniany był smak, wygląd prac, oraz harmonia poszczególnych elementów, które wchodziły w skład pracy konkursowej. Komisja zwracała również uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji, oraz na prezentację prac przez poszczególnych uczniów. Nad organizacją konkursu czuwała p. Elżbieta Mączka, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Wyniki konkursowych zmagań to:
I. Miejsce – Roksana Górna
II. Miejsce - Piotr Kozioł
III. Miejsce – Aneta Nosek, Paulina Sendor
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia w naszej galerii
Elżbieta Mączka