CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych

czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Festiwal Hair Fair & Beaty Fair 2015/2016

Grupa uczniów, kształcących się w zawodzie fryzjer w CKZiU w Niepołomicach wraz z opiekunami była uczestnikiem tego świetnie przygotowanego wydarzenia. Duże wrażenie wywarła na nas główna gwiazda festiwalu reprezentująca markę Subtil- wybitny stylista i kreator mody fryzjerskiej Jean Marie Cantreras, któremu asystował Fabryce Parra.
Niemniej ciekawie i oryginalnie zaprezentowali się znakomici polscy styliści: Maciej Maniewski, Anna Ptak i Jakub Ziemiński, Robert Wypych, Wojciech Zieliński.

Dla nas dużą atrakcją były też bezpośrednie spotkania z naszymi fryzjerskimi idolami: Tomaszem Schmidtem, Andrzejem Wierzbickim, Maciejem Maniewskim, z którymi mieliśmy okazję sfotografować się.
Mogliśmy zapoznać się nie tylko z trendami mody ale też z nowymi technikami i technologiami fryzjerskimi. Bieżący rok był rekordowy pod względem liczby wystawców- ponad 120, którzy chcieli zaprezentować najlepsze i najnowsze produkty przeznaczone do salonów fryzjerskich.
Każdy z nas znalazł dla siebie coś atrakcyjnego, wyjątkowego. Wyjazd ten przyniósł nam dużo radości, satysfakcji i niezapomnianych wrażeń.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia.
Anna Hanczakowska
Halina Krupa
Już wkrótce ukończenie projektu 2015/2016

Całkowite koszty projektu: 1 919 921,99 zł
Wartość dofinansowania: 1 606 096,25 zł
Wkład własny: 283 428,75 zł
W ramach projektu powstał kompleksowy budynek szkoleniowy obejmujący:
- stację diagnostyczną do 3,5 t
- myjnię bezdotykową
- stanowisko do sprzątania i pompowania kół pojazdów samochodowych
- nowoczesne sale dydaktyczne
- pracownie do praktycznej nauki zawodu budowy i eksploatacji pojazdów samochodowych;
Celami ogólnymi projektu są: wzrost atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego w regionie, zwłaszcza w aspekcie umiejętności praktycznych oraz poprawa dostępu do kształcenia ustawicznego w regionie i promowanie tej formy kształcenia wśród lokalnej społeczności.

Projekt umożliwi poszerzenie oferty edukacyjnej w Gminie Niepołomice i powiecie wielickim w branży mechanicznej na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej jak i technikum oraz zapewni kształcenie zawodowe w tych zawodach na najwyższym poziomie w oparciu o nowoczesną bazę techno-dydaktyczną.
Zainteresowanych naszą ofertą kształcenia w nowoczesnych pracowniach pod patronatem MAN Trucks zapraszamy do Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach
Klasy pod patronem MAN Trucks – Technik pojazdów samochodowych, mechanik pojazdów samochodowych oraz elektromechanik pojazdów samochodowych.
Bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe dla młodzieży i osób dorosłych:
Kwalifikacja M.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych – ukończenie kursu potwierdza kwalifikacje w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych
Kwalifikacja M.12. Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych - ukończenie kursu potwierdza kwalifikacje w zawodzie elektromechanik pojazdów samochodowych
Kwalifikacja M.42. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych - ukończenie kursu potwierdza kwalifikacje w zawodzie technik pojazdów samochodowych
Ukończenie kwalifikacji M.12, M.18, M.42, daje tytuł technika pojazdów samochodowych.
Uroczyste otwarcie odbędzie się 17 grudnia 2015r.
Więcej zdjęć ze środka budynku w naszej galerii szkoły
Dyrektor Bożena Kruk
Marsz trzeźwości 2015/2016

Pogodny i ciepły dzień polskiej złotej jesieni - 30 październik 2015 - mija pod symbolem promocji trzeźwości kierowców na drogach. Przygotowane materiały, transparenty i ulotki zostały upublicznione podczas corocznego przemarszu przez Niepołomice pod eskortą tutejszej policji. Wyszliśmy na ulicę przygotowani i poprzebierani z pełnym wyposażeniem materiałów wspólnie przygotowanych do przemarszu, gdzie wspólnie z trzema szkołami (Szkoła Podstawowa im. Kaziemierza Wielkiego w Niepołomicach, Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły w Niepołomicach, Zespół Szkół im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Niepołomicach) połączyliśmy siły.

Punktem kulminacyjnym marszu były krótki pokazy artystyczne przygotowane przez przedstawicieli wszystkich szkół uczestniczących w Marszu Trzeźwości.
Dziękujemy Pani Aleksandrze Fraś, która była głównym organizatorem marszu w naszej szkole, wszystkim wychowawcom oraz uczniom, którzy włożyli wiele wysiłku, aby corocznie marsz wywoływał pozytywne emocje i chwile refleksji.
Zdjęcia z marszu w naszej galerii.
Stolica polskich Tatr 2015/2016

Czwartkowy poranek stawiał wyjazd pod znakiem zapytania ze względu na niesprzyjającą pogodę. Jednak po sprawdzeniu najnowszych prognoz wyruszyliśmy pełni optymizmu, mimo lekkich opadów deszczu. Już w Nowym Targu przez chmury zaczęły przebijać się promienie słoneczne.
Zwiedzanie stolicy Tatr zaczęliśmy od Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej przy ul. Krzeptówki, które wybudowano jako votum za ocalenie życia papieża Jana Pawła II po zamachu 13 maja 1981 r. Po krótkiej refleksji w miejscu licznie odwiedzanym przez turystów wyruszyliśmy dalej. Następnie wyjechaliśmy kolejką krzesełkową na Butorowy Wierch (1160 m n.p.m) czyli najwyższe wzniesienie Pasma Gubałowskiego z którego wyruszyliśmy w kierunku górnej stacji Gubałówki, aby podziwiać panoramę Tatr. Odkryliśmy uroki górskiej pogody.

Zdjęcia w naszej galerii
Hanna Serwin
Jarosław Rusek
Menu dla diabetyka 2015/2016

Warsztaty zorganizowało Małopolskie Towarzystwo Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Cukrzycą a prowadzone były przez francuskiego mistrza sztuki kulinarnej Davida Gaboriauda. Uczniowie wykonali potrawy o niskim indeksie glikemicznym wskazane w diecie cukrzycowej. Były to: tataki z polędwicy wołowej z makaronem ryżowym i warzywami, kasza jaglana z twarogiem i owocami oraz czarna soczewica z mirepoix i jajkiem poche. Uczniowie wrócili do szkoły bogatsi o wiedzę na temat żywienia dietetycznego przygotowaną dla diabetyków, których liczba lawinowo wzrasta w naszym społeczeństwie.
Teresa Woźnica
Elżbieta Mączka