CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Prelekcja w Młodzieżowym Obserwatorium Astronomicznym w Niepołomicach 2022
4 listopada wspólnie z 6-2 Hufiec Pracy w Niepołomicach zorganizowano wyjście do Młodzieżowego Obserwatorium Astronomicznego w Niepołomicach dla klasy 1b na prelekcję oraz seans w planetarium.
Pierwszą częścią spotkania był wykład dotyczący zagadnień związanych dotyczący zagadnień związanych z Wszechświatem i Układem Słonecznym, gdzie najciekawszym punktem było dotknięcie meteorytu. Każdy mógł dokładnie obejrzeć jak wygląda fragment kosmicznej skały, któremu udało się przedrzeć przez ziemską atmosferę. W drugiej części uczniowie odbyli seans w planetarium, podczas którego dowiedzieli się jak wygląda codzienność na orbicie w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Pierwszą częścią spotkania był wykład dotyczący zagadnień związanych dotyczący zagadnień związanych z Wszechświatem i Układem Słonecznym, gdzie najciekawszym punktem było dotknięcie meteorytu. Każdy mógł dokładnie obejrzeć jak wygląda fragment kosmicznej skały, któremu udało się przedrzeć przez ziemską atmosferę. W drugiej części uczniowie odbyli seans w planetarium, podczas którego dowiedzieli się jak wygląda codzienność na orbicie w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Zaćmienie Słońca 2022
25 października wraz z klasą 3b na ul. Kolejowej podziwialiśmy przed budynkiem rzadkie, ale piękne zjawisko astronomiczne.
Było to częściowe zaćmienie Słońca blisko fazy kulminacji. Do bezpiecznej obserwacji użyliśmy maski spawalniczej, która jest na wyposażeniu warsztatów mechanicznych, ponieważ bezpośrednie patrzenie na Słońce mogło spowodować poważne uszkodzenie wzroku. Udało się uczniom sfotografować i uwiecznić zjawisko przez szkło spawalnicze.
Pozostała część lekcji geografii została poświęcona przypomnieniu najważniejszych i najciekawszych zagadnień związanych z astronomią. Kolejne zaćmienie na niebie wg kalendarza to 29.03.2025 i jeszcze bardziej spektakularne, ale również częściowe 12.08.2026 roku. Na obrączkowe zaćmienie niestety musimy poczekać do 2075 roku, a na całkowite do 2135 😊
Było to częściowe zaćmienie Słońca blisko fazy kulminacji. Do bezpiecznej obserwacji użyliśmy maski spawalniczej, która jest na wyposażeniu warsztatów mechanicznych, ponieważ bezpośrednie patrzenie na Słońce mogło spowodować poważne uszkodzenie wzroku. Udało się uczniom sfotografować i uwiecznić zjawisko przez szkło spawalnicze.
Pozostała część lekcji geografii została poświęcona przypomnieniu najważniejszych i najciekawszych zagadnień związanych z astronomią. Kolejne zaćmienie na niebie wg kalendarza to 29.03.2025 i jeszcze bardziej spektakularne, ale również częściowe 12.08.2026 roku. Na obrączkowe zaćmienie niestety musimy poczekać do 2075 roku, a na całkowite do 2135 😊
Wycieczka do Zoltar Park Kraków 2022
Uczniowie CKZiU strzelali na leserowej strzelnicy.
Dnia 19 października klasa 1c pod opieką nauczycieli Hanny Serwin i Andrzeja Targosza udała się do Zoltar Park Kraków - centrum rozrywki. Uczniowie zostali podzieleni na 2 drużyny.
Każda drużyna otrzymała broń laserową i opaski wyposażone w sensory świecące w dwóch różnych kolorach.
Był to początek gry w laser tag. Każdy mógł również zmierzyć się z labiryntem luster. Pobyt w tym miejscu zapewnił wszystkim nie tylko świetną zabawę, ale również nauczył zasad gry fair play, współzawodnictwa, jak i działania w grupie.
Zapraszamy do fotorelacji na naszej oficjalnej stronie na portalu Facebook.
Dnia 19 października klasa 1c pod opieką nauczycieli Hanny Serwin i Andrzeja Targosza udała się do Zoltar Park Kraków - centrum rozrywki. Uczniowie zostali podzieleni na 2 drużyny.
Każda drużyna otrzymała broń laserową i opaski wyposażone w sensory świecące w dwóch różnych kolorach.
Był to początek gry w laser tag. Każdy mógł również zmierzyć się z labiryntem luster. Pobyt w tym miejscu zapewnił wszystkim nie tylko świetną zabawę, ale również nauczył zasad gry fair play, współzawodnictwa, jak i działania w grupie.
Zapraszamy do fotorelacji na naszej oficjalnej stronie na portalu Facebook.
Dzień Edukacji Narodowej 2022
Dnia 13 października 2022 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach odbyły się uroczystości szkolne związane z Dniem Edukacji Narodowej.
Pod opieką Pana Jana Siwka uczniowie klasy 3d przygotowali apel, po którym głos zabrała Pani Dyrektor Bożena Kruk, oraz Pan Wiceburmistrz Michał Hebda. Uczniowie następnie wręczyli kwiaty przybyłym gościom, oraz wszystkim pracownikom szkoły.
Kolejnym etapem uroczystości był pyszny poczęstunek przygotowany przez uczniów kształcących się pod opieką Pani Anny Glińskiej- Grochal, oraz Pani Elżbiety Mączki w zawodach branży gastronomicznej. W trakcie uroczystości Pani Dyrektor Bożena Kruk wręczyła również nagrody dla najbardziej zasłużonych pracowników szkoły.
Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie w organizację i przygotowania.
Pod opieką Pana Jana Siwka uczniowie klasy 3d przygotowali apel, po którym głos zabrała Pani Dyrektor Bożena Kruk, oraz Pan Wiceburmistrz Michał Hebda. Uczniowie następnie wręczyli kwiaty przybyłym gościom, oraz wszystkim pracownikom szkoły.
Kolejnym etapem uroczystości był pyszny poczęstunek przygotowany przez uczniów kształcących się pod opieką Pani Anny Glińskiej- Grochal, oraz Pani Elżbiety Mączki w zawodach branży gastronomicznej. W trakcie uroczystości Pani Dyrektor Bożena Kruk wręczyła również nagrody dla najbardziej zasłużonych pracowników szkoły.
Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie w organizację i przygotowania.
Szkolenie w zawodzie fryzjer 2022
W dniu 04.10.2022r w Centrum Kształcenie Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, odbyło się szkolenie którego tematem były "Upięcia Ślubne i okolicznościowe"
podczas wydarzenia prowadząca P. Beata Szewczyk, @Inna Strona Fryzjerstwa zaprezentowała trzy najchętniej wybierane fryzury w 2022r. Podczas prezentacji omawiane były podstawowe zagadnienia dotyczące upięć, potrzebny sprzęt, dobór kosmetyków do włosa itp. P. Beata przedstawiła od podstaw jak powinno wyglądać przygotowanie Panny Młodej w dniu ślubu tj. rozmowa z klientem, dobór fryzury do stroju oraz urody, przydatne akcesoria oraz kosmetyki. Prezentowane upięcia: niski kok z elementami żeberek, upięcie w stylu boho, wysoki kucyk, na podstawie wypełniacza. Organizatorem tego bardzo ciekawego wydarzenia ze strony CKZiU była Pani Dominika Rajczyk nauczyciel przedmiotów zawodowych fryzjerskich.
podczas wydarzenia prowadząca P. Beata Szewczyk, @Inna Strona Fryzjerstwa zaprezentowała trzy najchętniej wybierane fryzury w 2022r. Podczas prezentacji omawiane były podstawowe zagadnienia dotyczące upięć, potrzebny sprzęt, dobór kosmetyków do włosa itp. P. Beata przedstawiła od podstaw jak powinno wyglądać przygotowanie Panny Młodej w dniu ślubu tj. rozmowa z klientem, dobór fryzury do stroju oraz urody, przydatne akcesoria oraz kosmetyki. Prezentowane upięcia: niski kok z elementami żeberek, upięcie w stylu boho, wysoki kucyk, na podstawie wypełniacza. Organizatorem tego bardzo ciekawego wydarzenia ze strony CKZiU była Pani Dominika Rajczyk nauczyciel przedmiotów zawodowych fryzjerskich.
Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2022
W dniu 01.06.2022 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach przeprowadzono Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Turniej odbył się pod patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Niepołomice.
Tematem była tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Uczniowie mieli wymyślić i przygotować przystawkę oraz danie główne. Rywalizowało 4 uczniów klasy 3 w zawodzie kucharz.
W składzie komisji oceniającej byli Dyrekcja, Nauczyciele oraz Łukasz Grabowski ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. Uczestników oceniano m.in. za umiejętności techniczne, organizację, higienę i czystość stanowiska pracy, smak, wygląd potraw oraz kompozycję dodatków.
Wyniki:
I miejsce:
Jacek Janczewski: przystawka – łosoś pokryty mchem pietruszkowym, sos vinegret; danie główne – zrazy wołowe nadziewane, z sosem grzybowym, buraczki zasmażane puree ziemniaczane;
II miejsce (równorzędne):
Sebastian Cymerkiewicz : przystawka – jaja faszerowane pieczarkami; danie główne – tortellini ze szpinakiem i sosem śmietanowym;
Michał Szwed za: przystawka – amerykański naleśnik z tosta; danie główne – makaron z krewetkami na ostro;
III miejsce:
Bartłomiej Guzik: przystawka – bruschetta z pomidorami, octem balsamicznym i czosnkiem; danie główne: filet z kurczaka sous-vide faszerowany suszonymi pomidorami i parmezanem, ziemniaczki w mundurkach podane z rukolą, pomidorkami i cherry oraz vinegretem koperkowym.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Fotorelacja z konkursu w naszej galerii
Anna Glińska-Grochal
Elżbieta Mączka
Tematem była tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Uczniowie mieli wymyślić i przygotować przystawkę oraz danie główne. Rywalizowało 4 uczniów klasy 3 w zawodzie kucharz.
W składzie komisji oceniającej byli Dyrekcja, Nauczyciele oraz Łukasz Grabowski ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. Uczestników oceniano m.in. za umiejętności techniczne, organizację, higienę i czystość stanowiska pracy, smak, wygląd potraw oraz kompozycję dodatków.
Wyniki:
I miejsce:
Jacek Janczewski: przystawka – łosoś pokryty mchem pietruszkowym, sos vinegret; danie główne – zrazy wołowe nadziewane, z sosem grzybowym, buraczki zasmażane puree ziemniaczane;
II miejsce (równorzędne):
Sebastian Cymerkiewicz : przystawka – jaja faszerowane pieczarkami; danie główne – tortellini ze szpinakiem i sosem śmietanowym;
Michał Szwed za: przystawka – amerykański naleśnik z tosta; danie główne – makaron z krewetkami na ostro;
III miejsce:
Bartłomiej Guzik: przystawka – bruschetta z pomidorami, octem balsamicznym i czosnkiem; danie główne: filet z kurczaka sous-vide faszerowany suszonymi pomidorami i parmezanem, ziemniaczki w mundurkach podane z rukolą, pomidorkami i cherry oraz vinegretem koperkowym.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Fotorelacja z konkursu w naszej galerii
Anna Glińska-Grochal
Elżbieta Mączka