CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
POWSTANIE OŚRODEK DOKSZTAŁCANIA I DOSKONALENIA ZAWODOWEGO!
25 lutego Zarząd Województwa Małopolskiego podjął Uchwałę w sprawie wyboru projektów do dofinansowania, w ramach Schematu 1.1 B Rozwój infrastruktury kształcenia ustawicznego oraz kształcenia zawodowego Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013 (MRPO). Wśród projektów wybranych znalazł się opracowany przez zespół projektowy z naszej szkoły w składzie: dyrektor szkoły Bożena Kruk oraz nauczyciele Anna Glińska, Elżbieta Mączka i Ewa Marczek.
Nasz projekt zakłada utworzenie Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego (ODiDZ) przy Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Niepołomicach ukierunkowanego na kształcenie i dokształcanie w zawodach branży gastronomicznej, zarówno młodzieży jak i dorosłych z całego powiatu wielickiego.
Anna Glińska
Nasz projekt zakłada utworzenie Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego (ODiDZ) przy Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Niepołomicach ukierunkowanego na kształcenie i dokształcanie w zawodach branży gastronomicznej, zarówno młodzieży jak i dorosłych z całego powiatu wielickiego.
Anna Glińska
Najlepsi kucharze w Niepołomicach
23 marca 2010r. w ZSZ Nr 2 w Niepołomicach odbył się I etap konkursu „Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy” organizowany wspólnie z Hufcem Pracy 6-2.
Konkurs podzielony był na dwie części: pisemną i praktyczną.
Test sprawdzający wiedzę przyszłych kucharzy przygotowały Anna Glińska i Elżbieta Mączka – nauczycielki technologii gastronomicznej, zasad żywienia i wyposażenia technicznego zakładu gastronomicznego ZSZ Nr 2.
Po teście pisemnym wyłoniono pięciu najlepszych kucharzy, którzy przystąpili do dalszej rywalizacji o miano najlepszego kucharza. Poziom był bardzo wyrównany, każdy z uczniów przygotowywał wybraną przez siebie potrawę a na koniec w oryginalny sposób starał się ją zaprezentować. Komisja w składzie: Janusz Szklarczyk- wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie, Czesław Krupa – Dyrektor Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Nowym Sączu, Roman Ptak – Burmistrz Miasta i Gminy Niepołomice, Danuta Wieczorek – Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta i Gminy Niepołomice, Bożena Kruk – Dyrektor ZSZ Nr 2, Anna Glińska – nauczyciel ZSZ Nr 2, Elżbieta Mączka – nauczyciel ZSZ nr 2, Zuzanna Polańska – Komendant HP 6-2 oraz Antoni Pietrzyk – wychowawca; wyłoniła najlepszych kucharzy:
I miejsce ex aequo zajęli:
Dominik Wajda – uczący się zawodu w Wilii Decjusza przygotowując : Roladki ze szpinakiem, kaszę kuskus z warzywami w sosie pomidorowym oraz Damian Brzeziak z Restauracji „Skorpion” który przygotował filet z pangi zawijany ze szpinakiem w sosie cytrynowym z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi.
II miejsce również ex aequo zajęl:i
Antoni Wilk – Kuchnia Staropolska „U Babci Maliny” oraz Michał Skoczek – Restauracja „La Venta”
III miejsce:
Tomasz Fasuga z Restauracji „Azalia”
Konkurs podzielony był na dwie części: pisemną i praktyczną.
Test sprawdzający wiedzę przyszłych kucharzy przygotowały Anna Glińska i Elżbieta Mączka – nauczycielki technologii gastronomicznej, zasad żywienia i wyposażenia technicznego zakładu gastronomicznego ZSZ Nr 2.
Po teście pisemnym wyłoniono pięciu najlepszych kucharzy, którzy przystąpili do dalszej rywalizacji o miano najlepszego kucharza. Poziom był bardzo wyrównany, każdy z uczniów przygotowywał wybraną przez siebie potrawę a na koniec w oryginalny sposób starał się ją zaprezentować. Komisja w składzie: Janusz Szklarczyk- wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie, Czesław Krupa – Dyrektor Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Nowym Sączu, Roman Ptak – Burmistrz Miasta i Gminy Niepołomice, Danuta Wieczorek – Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta i Gminy Niepołomice, Bożena Kruk – Dyrektor ZSZ Nr 2, Anna Glińska – nauczyciel ZSZ Nr 2, Elżbieta Mączka – nauczyciel ZSZ nr 2, Zuzanna Polańska – Komendant HP 6-2 oraz Antoni Pietrzyk – wychowawca; wyłoniła najlepszych kucharzy:
I miejsce ex aequo zajęli:
Dominik Wajda – uczący się zawodu w Wilii Decjusza przygotowując : Roladki ze szpinakiem, kaszę kuskus z warzywami w sosie pomidorowym oraz Damian Brzeziak z Restauracji „Skorpion” który przygotował filet z pangi zawijany ze szpinakiem w sosie cytrynowym z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi.
II miejsce również ex aequo zajęl:i
Antoni Wilk – Kuchnia Staropolska „U Babci Maliny” oraz Michał Skoczek – Restauracja „La Venta”
III miejsce:
Tomasz Fasuga z Restauracji „Azalia”
8 marca
Dzień Kobiet wciąż kojarzy się ze świętem obchodzonym w Polsce Ludowej, kiedy to towarzyszki obdarowywane były rajstopami i czerwonym goździkiem. Uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Niepołomicach postanowili jednak obdarować "swoje" kobiety w nieco inny sposób.
Pod bacznym okiem pani pedagog Aleksandry Fraś oraz nauczyciela geografii Jarosława Ruska przygotowali koncert z okazji tego pięknego święta.
Uczniowie tj. Sabina Szydłowska, Patrycja Marczak, Renata Sendor, Kamila Kułaga, Edyta Ptak, Joanna Bator oraz Grzegorz Przybyś przygotowali i zaprezentowali bardzo trudny repertuar. Zostali nagrodzeni gromkimi brawami. Koncert poprowadzili Joanna Międlak oraz Damian Brzeziak. Obsługą techniczną koncertu oraz scenografią zajmował się Sebastian Trzos.
Dziękujemy wszystkim zaproszonym gościom za przybycie, młodzieży za trud włożony w przygotowanie pięknego koncertu a Pani Dyrektor Edukacji Danucie Wieczorek za nagrodzenie upominkami naszych wykonawców.
Aleksandra Fraś, Jarosław Rusek
Pod bacznym okiem pani pedagog Aleksandry Fraś oraz nauczyciela geografii Jarosława Ruska przygotowali koncert z okazji tego pięknego święta.
Uczniowie tj. Sabina Szydłowska, Patrycja Marczak, Renata Sendor, Kamila Kułaga, Edyta Ptak, Joanna Bator oraz Grzegorz Przybyś przygotowali i zaprezentowali bardzo trudny repertuar. Zostali nagrodzeni gromkimi brawami. Koncert poprowadzili Joanna Międlak oraz Damian Brzeziak. Obsługą techniczną koncertu oraz scenografią zajmował się Sebastian Trzos.
Dziękujemy wszystkim zaproszonym gościom za przybycie, młodzieży za trud włożony w przygotowanie pięknego koncertu a Pani Dyrektor Edukacji Danucie Wieczorek za nagrodzenie upominkami naszych wykonawców.
Aleksandra Fraś, Jarosław Rusek
Mamy certyfikat ECDL
Miło nam zakomunikować, że dzięki staraniom dyrektora szkoły Bożeny Kruk oraz nauczyciela technologii informacyjnej Pawła Dobrzańskiego nasza szkoła uzyskała certyfikat ECDL uprawniający do przeprowadzania egzaminów na Europejskie Komputerowe Prawo Jazdy.
Zobacz nasze labolatorium na stronie CKE
Zobacz nasze labolatorium na stronie CKE
Pan Tadeusz na słodko.
12 stycznia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbył się finał wojewódzkiego etapu XV edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Tematem przewodnim tegorocznego turnieju były "Motywy z Pana Tadeusza" .
W turnieju rywalizowali uczniowie trzecich klas zasadniczych szkół zawodowych. Naszą szkołę reprezentowli uczniowie klasy IIIb Justyna Frankiewicz oraz Artur Cebula.
W części pisemnej uczestnicy musieli odpowiedzieć na 30 pytań, a w kolejnym etapie czekały na nich zadania praktyczne (tort do prezentacji, ciasteczka bankietowe, figurki marcepanowe).
W turnieju rywalizowali uczniowie trzecich klas zasadniczych szkół zawodowych. Naszą szkołę reprezentowli uczniowie klasy IIIb Justyna Frankiewicz oraz Artur Cebula.
W części pisemnej uczestnicy musieli odpowiedzieć na 30 pytań, a w kolejnym etapie czekały na nich zadania praktyczne (tort do prezentacji, ciasteczka bankietowe, figurki marcepanowe).