CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2016/2017
Środa 12 kwietnia była bardzo ważnym dniem w Zasadniczej Szkole Zawodowej im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego w Niepołomicach, był to bowiem dzień rozstrzygnięcia konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie „Kucharz ”, którego tematem przewodnim była „Polska Wielkanoc”.
W zmaganiach konkursowych wzięło udział pięcioro uczniów: Klaudia Nagięć, Artur Gucwa, Krzysztof Frąś, Daniel Jesionka i Łukasz Kuś. Głównym surowcem, przyrządzaniem którego mieli się wykazać, była wieprzowina. W tej rywalizacji dobór potraw nie był dowolny, ponieważ ocenie podlegały nawiązania do tradycyjnych wielkanocnych smaków z polskich stołów.
Jak co roku uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej wykazali się niezwykłą kreatywnością a konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością i talentem. Koordynujący pracę komisji konkursowej chef Łukasz Grabowski, doceniał w nich technikę pracy, higienę i organizację na stanowisku pracy, walory organoleptyczne oraz prezentację wyrobów.
Każdy uczestnik konkursu przygotować miał przystawkę i danie główne. Na stole, jako przystawki konkursowe pojawiły się: tatar ze śledzia na ziemniaczanym moskalu, pasztet z sosem żurawinowym, jajka faszerowane pastą z łososia, ale i bardziej klasyczne: sałatka jarzynowa (z jajkami przepiórczymi) oraz jajka faszerowane (delikatną pastą łososiową). W daniu głównym pojawiała się wieprzowina, przyrządzona na rozmaite sposoby i z bardzo różnymi dodatkami np. babką chrzanową, miodowymi buraczkami, szpinakiem z chrzanem, chrzanowo-ziemniaczanym puree.
Wszyscy uczestnicy bardzo twórczo potraktowali wielkanocne tradycyjne smaki, dzięki temu potrawy były ciekawe i pyszne. Ostatecznie pierwsze miejsce po głosowaniu komisji konkursowej zdobył Krzysztof Frąś, a nagrodę publiczności otrzymał Daniel Jesionka.
Serdecznie gratulujemy uczniom świetnych osiągnięć, nauczycielom wychowanków i znakomitej organizacji konkursu! Zdjęcia możecie obejrzeć w naszej galerii.
Elżbieta Mączka
W zmaganiach konkursowych wzięło udział pięcioro uczniów: Klaudia Nagięć, Artur Gucwa, Krzysztof Frąś, Daniel Jesionka i Łukasz Kuś. Głównym surowcem, przyrządzaniem którego mieli się wykazać, była wieprzowina. W tej rywalizacji dobór potraw nie był dowolny, ponieważ ocenie podlegały nawiązania do tradycyjnych wielkanocnych smaków z polskich stołów.
Jak co roku uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej wykazali się niezwykłą kreatywnością a konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością i talentem. Koordynujący pracę komisji konkursowej chef Łukasz Grabowski, doceniał w nich technikę pracy, higienę i organizację na stanowisku pracy, walory organoleptyczne oraz prezentację wyrobów.
Każdy uczestnik konkursu przygotować miał przystawkę i danie główne. Na stole, jako przystawki konkursowe pojawiły się: tatar ze śledzia na ziemniaczanym moskalu, pasztet z sosem żurawinowym, jajka faszerowane pastą z łososia, ale i bardziej klasyczne: sałatka jarzynowa (z jajkami przepiórczymi) oraz jajka faszerowane (delikatną pastą łososiową). W daniu głównym pojawiała się wieprzowina, przyrządzona na rozmaite sposoby i z bardzo różnymi dodatkami np. babką chrzanową, miodowymi buraczkami, szpinakiem z chrzanem, chrzanowo-ziemniaczanym puree.
Wszyscy uczestnicy bardzo twórczo potraktowali wielkanocne tradycyjne smaki, dzięki temu potrawy były ciekawe i pyszne. Ostatecznie pierwsze miejsce po głosowaniu komisji konkursowej zdobył Krzysztof Frąś, a nagrodę publiczności otrzymał Daniel Jesionka.
Serdecznie gratulujemy uczniom świetnych osiągnięć, nauczycielom wychowanków i znakomitej organizacji konkursu! Zdjęcia możecie obejrzeć w naszej galerii.
Elżbieta Mączka
XXII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie cukiernik i piekarz 2017
W dniach 03-05 kwietnia we Wrocławiu odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Organizatorami wydarzenia była Dolnośląska Izba Rzemieślnicza, Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu, a współorganizatorami Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP we Wrocławiu oraz Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentowała Roksana Górna. Roksana w finale wojewódzkim okazała się najlepszym cukiernikiem i tym samym zakwalifikowała się do etapu ogólnopolskiego. Temat tegorocznego turnieju to „W krainie dobranocek”. W konkursie rywalizowało 32 uczniów z trzecich klas szkół zawodowych, w tym 20 cukierników oraz 12 piekarzy.
Uczestnicy musieli zmierzyć się w dwóch etapach, w części teoretycznej oraz praktycznej. Teoretyczna część składała się z 30 pytań testowych, natomiast w części praktycznej uczniowie wykonali: tort, ciastka bankietowe, figurki z marcepanu oraz eksponat z karmelu lub czekolady.
Komisja oceniała m. in. wyobraźnię, zaangażowanie i umiejętności manualne oraz higienę i organizację na stanowisku pracy oraz prezentację wyrobów.
Poziom konkursu był bardzo wysoki. Roksana zdobyła 6 miejsce. Zachwyciła jurorów swoim tortem, figurkami postaci z bajki „Kubuś Puchatek” z marcepanu jak również pysznymi ciastkami bankietowymi.
Gratulacje należą się laureatce, jak również Annie Glińskiej-Grochal i Elżbiecie Mączce – nauczycielom przedmiotów zawodowych, które włożyły ogrom pracy w przygotowanie teoretyczne i praktyczne.
Zdjęcia można zobaczyć w naszej galerii.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentowała Roksana Górna. Roksana w finale wojewódzkim okazała się najlepszym cukiernikiem i tym samym zakwalifikowała się do etapu ogólnopolskiego. Temat tegorocznego turnieju to „W krainie dobranocek”. W konkursie rywalizowało 32 uczniów z trzecich klas szkół zawodowych, w tym 20 cukierników oraz 12 piekarzy.
Uczestnicy musieli zmierzyć się w dwóch etapach, w części teoretycznej oraz praktycznej. Teoretyczna część składała się z 30 pytań testowych, natomiast w części praktycznej uczniowie wykonali: tort, ciastka bankietowe, figurki z marcepanu oraz eksponat z karmelu lub czekolady.
Komisja oceniała m. in. wyobraźnię, zaangażowanie i umiejętności manualne oraz higienę i organizację na stanowisku pracy oraz prezentację wyrobów.
Poziom konkursu był bardzo wysoki. Roksana zdobyła 6 miejsce. Zachwyciła jurorów swoim tortem, figurkami postaci z bajki „Kubuś Puchatek” z marcepanu jak również pysznymi ciastkami bankietowymi.
Gratulacje należą się laureatce, jak również Annie Glińskiej-Grochal i Elżbiecie Mączce – nauczycielom przedmiotów zawodowych, które włożyły ogrom pracy w przygotowanie teoretyczne i praktyczne.
Zdjęcia można zobaczyć w naszej galerii.
Wyniki Konkursu Wiedzy Motoryzacyjnej 2016/2017
W Szkolnym Konkursie Wiedzy Motoryzacyjnej wzięli udział uczniowie kl IIb i IIId.
Komisja w składzie: Uchacz Rafał i Marek Kępa oceniła uczniów podczas rywalizacji w części pisemnej i praktycznej. A oto poniżej lista zwycięzców:
I miejsce: Szymon Polak kl. IIb
II miejsce: Patryk Musiał kl. IIId
III miejsce: Kamil Polak kl. IIId
IV miejsce: Szymon Haberkiewicz kl. IIb
Serdecznie gratulujemy wszystkim i życzymy sukcesów w kolejnym roku szkolnym :)
Komisja w składzie: Uchacz Rafał i Marek Kępa oceniła uczniów podczas rywalizacji w części pisemnej i praktycznej. A oto poniżej lista zwycięzców:
I miejsce: Szymon Polak kl. IIb
II miejsce: Patryk Musiał kl. IIId
III miejsce: Kamil Polak kl. IIId
IV miejsce: Szymon Haberkiewicz kl. IIb
Serdecznie gratulujemy wszystkim i życzymy sukcesów w kolejnym roku szkolnym :)
Konkurs fryzjerski w Tarnowie 2016/2017
Konkurs fryzjerski w Tarnowie pt „IV Tarnowska Wiosna Fryzjerska”
W dniu 31 marca 2017r. uczennice z klasy IIIB brały udział w konkursie fryzjerskim w dwóch konkurencjach tj. Cztery pory roku w koku i Wyciskanie fal na mokro. W pierwszej konkurencji wzięły udział Kinga Wnęk i Natalia Siwek, otrzymały dyplomy za udział w konkursie. W drugiej konkurencji wzięły udział Agnieszka Duda, która podobnie jak koleżanki otrzymała dyplom za udział. Natomiast Julia Kyryluk zdobyła puchar i dyplom oraz nagrodę rzeczową za I miejsce.
Halina Krupa
W dniu 31 marca 2017r. uczennice z klasy IIIB brały udział w konkursie fryzjerskim w dwóch konkurencjach tj. Cztery pory roku w koku i Wyciskanie fal na mokro. W pierwszej konkurencji wzięły udział Kinga Wnęk i Natalia Siwek, otrzymały dyplomy za udział w konkursie. W drugiej konkurencji wzięły udział Agnieszka Duda, która podobnie jak koleżanki otrzymała dyplom za udział. Natomiast Julia Kyryluk zdobyła puchar i dyplom oraz nagrodę rzeczową za I miejsce.
Halina Krupa
Projekt Młodzi & Miłosierdzie 2016/2017
Młodzi i Miłosierdzie to projekt kulturalno- edukacyjny o charakterze religijnym, który odbył się na Tauron Arenie w Krakowie w dniu 29 marca 2017 roku.
Młodzi ludzi ze szkół średnich, którzy przyjechali z różnych stron archidiecezji krakowskiej
i nie tylko, chcieli swoją obecnością dać jasne świadectwo wiary w Chrystusa, który przemienia życie i uzdrawia zranienia. Pośród 11 tysięcy uczestników także młodzież
z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach wraz z wychowawcami wzięli udział w tym spotkaniu. Wydarzenie to jest odpowiedzią na potrzebę wspólnych spotkań młodych ludzi, które dają doświadczenie żywej wiary i poczucie wspólnoty z rówieśnikami.
Hasło tegorocznego spotkania brzmiało: JA CIĘ NIE POTĘPIAM. W samym środku doświadczenia wiary jest spotkanie z Jezusem, który jest naszym Panem i Zbawicielem, i jest Miłosierdziem. Jest tym, który mówi – Ja Cię nie potępiam. To nie jest coś, o czym trzeba wiedzieć, czego trzeba się nauczyć, tylko to jest coś, co trzeba przeżyć i czego trzeba doświadczyć – mówił do uczestników Biskup Grzegorz Ryś.
Podczas spotkania gośćmi byli: Ireneusz Krosny- popularny mim, który podzielił się świadectwem swojej wiary i zmagania się z życiowymi problemami oraz raper TAU i zespół niemaGOtu. Każdy z nich przygotował swój występ specjalnie dla krakowskiej młodzieży. Wydarzenie poprowadził Michał Nikodem.
Zdjęcia w Galerii.
Ks. Rafał Bobek
Młodzi ludzi ze szkół średnich, którzy przyjechali z różnych stron archidiecezji krakowskiej
i nie tylko, chcieli swoją obecnością dać jasne świadectwo wiary w Chrystusa, który przemienia życie i uzdrawia zranienia. Pośród 11 tysięcy uczestników także młodzież
z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach wraz z wychowawcami wzięli udział w tym spotkaniu. Wydarzenie to jest odpowiedzią na potrzebę wspólnych spotkań młodych ludzi, które dają doświadczenie żywej wiary i poczucie wspólnoty z rówieśnikami.
Hasło tegorocznego spotkania brzmiało: JA CIĘ NIE POTĘPIAM. W samym środku doświadczenia wiary jest spotkanie z Jezusem, który jest naszym Panem i Zbawicielem, i jest Miłosierdziem. Jest tym, który mówi – Ja Cię nie potępiam. To nie jest coś, o czym trzeba wiedzieć, czego trzeba się nauczyć, tylko to jest coś, co trzeba przeżyć i czego trzeba doświadczyć – mówił do uczestników Biskup Grzegorz Ryś.
Podczas spotkania gośćmi byli: Ireneusz Krosny- popularny mim, który podzielił się świadectwem swojej wiary i zmagania się z życiowymi problemami oraz raper TAU i zespół niemaGOtu. Każdy z nich przygotował swój występ specjalnie dla krakowskiej młodzieży. Wydarzenie poprowadził Michał Nikodem.
Zdjęcia w Galerii.
Ks. Rafał Bobek
Targi Edukacyjne w Krakowie - Festiwal Zawodów 2017
Galeria z Targów