CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2019
W dniu 07.03.2019 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach odbył się Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Konkurs odbył się pod patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Niepołomice oraz Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Uczniowie przygotowywali dania z wieprzowiny. Rywalizowało 5 uczniów klasy 3 a w zawodzie kucharz. Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w której uczniowie zmagali się z pytaniami testowymi oraz części praktycznej trwającej 3 h podczas, których przygotowywali wyśmienite dania. Uczniów oceniano m.in. za koncepcję, technologię, stopień trudności wykonania potrawy, organizację pracy i BHP, technikę wykonania, ekonomiczne wykorzystanie produktów oraz wybór potraw. Uczestników oceniało trzech profesjonalnych kucharzy: Tobiasz Dziura, szef kuchni w Restauracji Cargo – Grupa Scandale, Michał Janas z Hotelu Galaxy (ul. Gęsia w Krakowie) oraz Łukasz Grabowski z Sali bankietowej Allegra w Gierczycach.
Turniej wygrała Patrycja Włodarczyk, która przygotowała polędwicę z sosem wiśniowym z dodatkiem wiśniówki, chips gryczany i ziemniaki w migdałach. Drugie miejsce zajął Jakub Płuchowski, który przygotował polędwicę sous vide, zapiekaną z pistacjami, puree z dyni, sos na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jabłko w cydrze oraz jadalną watę, dodatkowo Kuba otrzymał nagrodę publiczności. Trzecie miejsce zajął Marcin Szewczyk wykonał on roladę ze schabu z kaszą gryczaną, z grillowanymi i karmelizowanymi warzywami oraz musem chrzanowym. W konkursie udział wzięła jeszcze Izabela Wróbel oraz Gabriela Szaruga.
Wszystkim serdecznie gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii oraz na profilu Facebook
Uczniowie przygotowywali dania z wieprzowiny. Rywalizowało 5 uczniów klasy 3 a w zawodzie kucharz. Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w której uczniowie zmagali się z pytaniami testowymi oraz części praktycznej trwającej 3 h podczas, których przygotowywali wyśmienite dania. Uczniów oceniano m.in. za koncepcję, technologię, stopień trudności wykonania potrawy, organizację pracy i BHP, technikę wykonania, ekonomiczne wykorzystanie produktów oraz wybór potraw. Uczestników oceniało trzech profesjonalnych kucharzy: Tobiasz Dziura, szef kuchni w Restauracji Cargo – Grupa Scandale, Michał Janas z Hotelu Galaxy (ul. Gęsia w Krakowie) oraz Łukasz Grabowski z Sali bankietowej Allegra w Gierczycach.
Turniej wygrała Patrycja Włodarczyk, która przygotowała polędwicę z sosem wiśniowym z dodatkiem wiśniówki, chips gryczany i ziemniaki w migdałach. Drugie miejsce zajął Jakub Płuchowski, który przygotował polędwicę sous vide, zapiekaną z pistacjami, puree z dyni, sos na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jabłko w cydrze oraz jadalną watę, dodatkowo Kuba otrzymał nagrodę publiczności. Trzecie miejsce zajął Marcin Szewczyk wykonał on roladę ze schabu z kaszą gryczaną, z grillowanymi i karmelizowanymi warzywami oraz musem chrzanowym. W konkursie udział wzięła jeszcze Izabela Wróbel oraz Gabriela Szaruga.
Wszystkim serdecznie gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii oraz na profilu Facebook
Targi Edukacyjne w Węgrzcach Wielkich 2019
Więcej zdjęc w naszej galerii i naszym profilu na Facebook'u.
Dzień Bezpiecznego Internetu 2019 – „Działajmy razem”
28 lutego w naszej szkole odbył się Dzień Bezpiecznego Internetu 2019 pod tegorocznym hasłem: „Działajmy razem”. Konkurs pod patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Niepołomice przeprowadzony został dla wszystkich chętnych uczniów Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego.
Dzień Bezpiecznego Internetu obchodzony jest z inicjatywy Komisji Europejskiej od 2004 roku, a od 2005 roku również w naszym kraju. Jego głównym organizatorem jest Polskie Centrum Programu Safer Internet.
W Polsce jesteśmy jedną z 3971 szkół, które biorą udział w tegorocznej edycji DBI 2019. Dla porównania w ubiegłym roku zgłoszonych inicjatyw było 3606, co obazuje coroczny wzrost zainteresowania tematyką bezpiecznego korzystania z globalnej sieci.
Dzień Bezpiecznego Internetu to nie wyścig, ale wspólny cel którym jest ciągłe uświadamianie jakim wspaniałym wynalazkiem jest Internet. Służy jako narzędzie rozrywki, samorozwoju i komunikacji między człowiekiem niezależnie od odległości, ale może być również niebezpieczny doprowadzając do tragedii rodzinnych oraz przestępstw.
W tym roku przed przystąpieniem do rozwiązania testu w formie elektronicznej dotyczącego zagadnień bezpieczeństwa w sieci uczniowie wzięli udział w multimedialnej prelekcji dotyczącej zachowań użytkowników, sposobów obrony przed zagrożeniami oraz terminów używanych w sieci. Najdłuższa wspólna wymiana zdań toczyła się wokół „hejtu” w sieci, jako sposobu wyrażania swojej opinii w sposób zazwyczaj bardzo agresywny i wulgarny.
Tegoroczny test w formie elektronicznej składał się z 51 pytań. Uczniowie musieli wykazać się nie tylko znajomością terminologii, ale również znajomością zapobiegania i radzenia sobie z zagrożeniami czyhającymi w globalnej sieci. Zwycięzcą konkursu został Kacper Wnęk z klasy Ib , rozwiązując test z wynikiem 82% . Na kolejnych miejscach uplasowali się: 2 miejsce – Szymon Sołek, 3 miejsce – Krzysztof Lewik, 4 miejsce – Julia Korbut oraz 5 miejsce – Kacper Gluza.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom wiedzy oraz zapraszamy do udziału w kolejnym DBI 2020 również w lutym.
Organizator konkursu i inicjatywy DBI 2019 w CKZiU: Jarosław Rusek (nauczyciel geografii i informatyki), Krzysztof Kruk (nauczyciel etyki i wychowania fizycznego)
Dzień Bezpiecznego Internetu obchodzony jest z inicjatywy Komisji Europejskiej od 2004 roku, a od 2005 roku również w naszym kraju. Jego głównym organizatorem jest Polskie Centrum Programu Safer Internet.
W Polsce jesteśmy jedną z 3971 szkół, które biorą udział w tegorocznej edycji DBI 2019. Dla porównania w ubiegłym roku zgłoszonych inicjatyw było 3606, co obazuje coroczny wzrost zainteresowania tematyką bezpiecznego korzystania z globalnej sieci.
Dzień Bezpiecznego Internetu to nie wyścig, ale wspólny cel którym jest ciągłe uświadamianie jakim wspaniałym wynalazkiem jest Internet. Służy jako narzędzie rozrywki, samorozwoju i komunikacji między człowiekiem niezależnie od odległości, ale może być również niebezpieczny doprowadzając do tragedii rodzinnych oraz przestępstw.
W tym roku przed przystąpieniem do rozwiązania testu w formie elektronicznej dotyczącego zagadnień bezpieczeństwa w sieci uczniowie wzięli udział w multimedialnej prelekcji dotyczącej zachowań użytkowników, sposobów obrony przed zagrożeniami oraz terminów używanych w sieci. Najdłuższa wspólna wymiana zdań toczyła się wokół „hejtu” w sieci, jako sposobu wyrażania swojej opinii w sposób zazwyczaj bardzo agresywny i wulgarny.
Tegoroczny test w formie elektronicznej składał się z 51 pytań. Uczniowie musieli wykazać się nie tylko znajomością terminologii, ale również znajomością zapobiegania i radzenia sobie z zagrożeniami czyhającymi w globalnej sieci. Zwycięzcą konkursu został Kacper Wnęk z klasy Ib , rozwiązując test z wynikiem 82% . Na kolejnych miejscach uplasowali się: 2 miejsce – Szymon Sołek, 3 miejsce – Krzysztof Lewik, 4 miejsce – Julia Korbut oraz 5 miejsce – Kacper Gluza.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom wiedzy oraz zapraszamy do udziału w kolejnym DBI 2020 również w lutym.
Organizator konkursu i inicjatywy DBI 2019 w CKZiU: Jarosław Rusek (nauczyciel geografii i informatyki), Krzysztof Kruk (nauczyciel etyki i wychowania fizycznego)
Podziel się z Afryką 2019
Akademia Karate Tradycyjnego Niepołomice wspólnie ze Stowarzyszeniem Conviventia Mauri oraz Gminą Niepołomice organizuje zbiórkę rzeczy dla mieszkańców Afryki Zachodniej, w szczególności Gambii.
Akcja trwa tylko do 2 marca. 4 marca kontener z zebranymi rzeczami popłynie do Afryki.
Zbieramy: rowerki, hulajnogi, rolki, obuwie, odzież, piłki, kredki, zeszyty itd.
Jeśli macie jakieś rzeczy, których nie używacie i chcielibyście podarować im drugie życie, zachęcamy do przyłączenia się do akcji. Mile widziane są także nowe rzeczy.
Podarunki można zostawiać w kilku miejscach w gminie:
– Akademia Karate Tradycyjnego Niepołomice, przy ul. Grunwaldzkiej 15 d
– wszystkie szkoły podstawowe w gminie Niepołomice
– Zespół Szkół im. Ojca Św. Jana Pawła II w Niepołomicach
Do udziału w akcji zapraszają:
Paweł Janusz – ambasador sportu w Gambii
Burmistrz Miasta i Gminy Niepołomice
Stowarzyszenie Conviventia Mauri
Akcja trwa tylko do 2 marca. 4 marca kontener z zebranymi rzeczami popłynie do Afryki.
Zbieramy: rowerki, hulajnogi, rolki, obuwie, odzież, piłki, kredki, zeszyty itd.
Jeśli macie jakieś rzeczy, których nie używacie i chcielibyście podarować im drugie życie, zachęcamy do przyłączenia się do akcji. Mile widziane są także nowe rzeczy.
Podarunki można zostawiać w kilku miejscach w gminie:
– Akademia Karate Tradycyjnego Niepołomice, przy ul. Grunwaldzkiej 15 d
– wszystkie szkoły podstawowe w gminie Niepołomice
– Zespół Szkół im. Ojca Św. Jana Pawła II w Niepołomicach
Do udziału w akcji zapraszają:
Paweł Janusz – ambasador sportu w Gambii
Burmistrz Miasta i Gminy Niepołomice
Stowarzyszenie Conviventia Mauri
Konkurs gastronomiczny 2019
8 stycznia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyły się eliminacje wojewódzkie do II Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Patronat honorowy nad Turniejem objęli: Wojewoda Małopolski Piotr Ćwik, Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski oraz Małopolski Kurator Oświaty Barbara Nowak.
W tym roku hasło turnieju brzmiało „Wariacje z wieprzowiną”. Zadaniem młodych kucharzy z małopolskich szkół w części praktycznej było wykonanie i prezentacja dania głównego. Oceniane były organizacja i higiena pracy, wykonanie wyrobów (staranność, technika wykonania, pomysłowość) oraz ich prezentacja. Oczywiście ważnym kryterium była też ocena organoleptyczna i wynik testu teoretycznego. W eliminacjach wojewódzkich wzięło udział 9 kucharzy z województwa małopolskiego. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentowali Patrycja Włodarczyk oraz Jakub Płuchowski uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie kucharz pod opieką pani Anny Glińskiej-Grochal oraz Elżbiety Mączki.
Patrycja wykonała „Polędwiczkę w cieście francuskim z szynką parmeńską oraz pasztetem
z pieczarek na puree z kolorowych marchewek”.
Jakub wykonał „Polędwiczkę sous – vide z puree z dyni z sokiem z pomarańczy, sosem na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jadalną watę oraz jabłko w cydrze”.
Wyniki konkursowych zmagań to:
Jakub Płuchowski – III miejsce
Patrycja Włodarczyk – wyróżnienie
Konkurs pokazał wysoką formę młodych kucharzy, którzy z pasją rozwijają swoje zainteresowania, nie boją się wyzwań, pogłębiają wiedzę i zdobywają nowe doświadczenia.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Anna Glińska-Grochal
Elżbieta Mączka
Patronat honorowy nad Turniejem objęli: Wojewoda Małopolski Piotr Ćwik, Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski oraz Małopolski Kurator Oświaty Barbara Nowak.
W tym roku hasło turnieju brzmiało „Wariacje z wieprzowiną”. Zadaniem młodych kucharzy z małopolskich szkół w części praktycznej było wykonanie i prezentacja dania głównego. Oceniane były organizacja i higiena pracy, wykonanie wyrobów (staranność, technika wykonania, pomysłowość) oraz ich prezentacja. Oczywiście ważnym kryterium była też ocena organoleptyczna i wynik testu teoretycznego. W eliminacjach wojewódzkich wzięło udział 9 kucharzy z województwa małopolskiego. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentowali Patrycja Włodarczyk oraz Jakub Płuchowski uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie kucharz pod opieką pani Anny Glińskiej-Grochal oraz Elżbiety Mączki.
Patrycja wykonała „Polędwiczkę w cieście francuskim z szynką parmeńską oraz pasztetem
z pieczarek na puree z kolorowych marchewek”.
Jakub wykonał „Polędwiczkę sous – vide z puree z dyni z sokiem z pomarańczy, sosem na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jadalną watę oraz jabłko w cydrze”.
Wyniki konkursowych zmagań to:
Jakub Płuchowski – III miejsce
Patrycja Włodarczyk – wyróżnienie
Konkurs pokazał wysoką formę młodych kucharzy, którzy z pasją rozwijają swoje zainteresowania, nie boją się wyzwań, pogłębiają wiedzę i zdobywają nowe doświadczenia.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Anna Glińska-Grochal
Elżbieta Mączka
Wizyta mechaników CKZiU w Fabryce MAN TRUCK Niepołomice 2018
30 listopada 2018 uczniowie klas I Branżowej Szkoły I stopnia uczący się w klasie mechanik pojazdów samochodowych Pod patronem MAN-TRUCKS w Niepołomicach wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej do fabryki pojazdów ciężarowych MAN.
Wycieczka rozpoczęła się prezentacją koncernu MAN przez menadżer tego zakładu, następnie młodzież miała okazję zobaczyć na żywo montaż samochodów ciężarowych na linii produkcyjnej - od początkowego procesu montażu ramy aż do wyjazdu gotowego pojazdu z lini.
Uczniowie z dużym zainteresowaniem zwiedzali zakład , zadając przy tym wiele pytań odnośnie procesu montażowego jak i ogólnego funkcjonowania firmy MAN.
Wycieczka była kolejnym cennym doświadczeniem zawodowym.
Wycieczka rozpoczęła się prezentacją koncernu MAN przez menadżer tego zakładu, następnie młodzież miała okazję zobaczyć na żywo montaż samochodów ciężarowych na linii produkcyjnej - od początkowego procesu montażu ramy aż do wyjazdu gotowego pojazdu z lini.
Uczniowie z dużym zainteresowaniem zwiedzali zakład , zadając przy tym wiele pytań odnośnie procesu montażowego jak i ogólnego funkcjonowania firmy MAN.
Wycieczka była kolejnym cennym doświadczeniem zawodowym.