CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
I etap Konkursu Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy 2012/2013
W dniu 5 marca w naszej szkole odbył się I Etap Konkursu Sprawny w Zawodzie – Bezpieczny w Pracy – Kucharz Małej Gastronomii. Konkurs organizowany był wspólnie z 6-2 Hufcem Pracy w Niepołomicach.
W konkursowe szranki stanęło sześciu najlepszych kucharzy, którzy po eliminacjach teoretycznych musieli sprostać bardzo trudnemu zadaniu, przygotować potrawy z gęsiny, ufundowanej przez CEDROB S.A. Oddział Zakłady Drobiarskie Niepołomice. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania, potrawy były nie tylko smaczne, ale pięknie ozdobione, a poziom bardzo wyrównany. Uczestnicy pracowali w trzech dwuosobowych zespołach: Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk przygotowali piersi gęsi w cieście naleśnikowym oraz deser z jabłek. Jakub Socha i Mateusz Sułkowski gęś nadziewaną jabłkami, udka faszerowane gruszką, warzywa w beszamelu. Dawid Wątorek i Łukasz Nowak przygotowali gęś w różnych smakach. Efekt pracy podziwiali i próbowali zaproszeni goście m.inn. p. Burmistrz M i G Niepołomice Roman Ptak, Dyrektor Wydziału Edukacji p. Danuta Wieczorek, Dyrektor PUP z Wieliczki p. Tadeusz Mysiński, Dyrektor CEDROB S.A. p. Anna Goździkowska, Dyrektor Działu Promocji UMiG Niepołomice p. Szymon Urban, Dyrektor ZSZ im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego p. Bożena Kruk.
Nad wszystkim czuwała komisja, do której po raz pierwszy zostali zaproszeni kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników p. Michał Henzel, Łukasz Grabowski, komisje wspomagała p. Anna Glińska – Grochal, kierownik ODIDZ oraz nauczyciel technologii ZSZ z Niepołomic, która przygotowała i oceniła test teoretyczny. Młodzieży towarzyszyły duże emocje, walczyli nie tylko o przejście do drugiego etapu naszego konkursu, ale i o wspaniale nagrody- dwóch najlepszych uczestników otrzymało puchar ufundowany przez stowarzyszenie oraz możliwość uczestniczenia w dwudniowym czerwcowym konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”. Pobyt zostanie opłacony przez Ośrodek ODDiZ i stowarzyszenie. Trzech najlepszych kucharzy otrzymało nagrody rzeczowe przekazane przez. CEDROB S.A. Wszyscy uczestnicy dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez p. Dyrektor ZSZ oraz Dom Weselny Anson. Bardzo dużą niespodzianką dla wszystkich uczestników była zapowiedź bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które będą przeprowadzone przez p. Michała Hanzela dla całej grupy biorącej udział w konkursie. Po zmaganiach kulinarnych prace naszych uczestników zostały poddane ocenie: wzięto pod uwagę zastosowanie przepisów bhp, przygotowanie i utrzymanie porządku na stanowisku pracy, wykorzystanie wszystkich produktów, ilość i jakość wykonanej pracy, smak oraz prezentację.
Pierwsze miejsce zajął Szymon Maj, drugie Kamil Jędrzejczyk, którzy otrzymali również wyróżnienie za prace zespołową. Trzecie miejsce zajął Jakub Socha. Wyróżnienie przypadło Łukaszowi Nowakowi i Dawidowi Wątorkowi, którzy zostali najlepiej ocenieni przez naszych gości. W drugim etapie konkursu nasz hufiec będzie reprezentować Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania przygotowując potrawy z bardzo smacznego, ale trudnego w obróbce mięsa z gęsi.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii. Zapraszamy do oglądania.
Tekst: Zuzanna Polańska
Zdjęcia: Anna Grochot
W konkursowe szranki stanęło sześciu najlepszych kucharzy, którzy po eliminacjach teoretycznych musieli sprostać bardzo trudnemu zadaniu, przygotować potrawy z gęsiny, ufundowanej przez CEDROB S.A. Oddział Zakłady Drobiarskie Niepołomice. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania, potrawy były nie tylko smaczne, ale pięknie ozdobione, a poziom bardzo wyrównany. Uczestnicy pracowali w trzech dwuosobowych zespołach: Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk przygotowali piersi gęsi w cieście naleśnikowym oraz deser z jabłek. Jakub Socha i Mateusz Sułkowski gęś nadziewaną jabłkami, udka faszerowane gruszką, warzywa w beszamelu. Dawid Wątorek i Łukasz Nowak przygotowali gęś w różnych smakach. Efekt pracy podziwiali i próbowali zaproszeni goście m.inn. p. Burmistrz M i G Niepołomice Roman Ptak, Dyrektor Wydziału Edukacji p. Danuta Wieczorek, Dyrektor PUP z Wieliczki p. Tadeusz Mysiński, Dyrektor CEDROB S.A. p. Anna Goździkowska, Dyrektor Działu Promocji UMiG Niepołomice p. Szymon Urban, Dyrektor ZSZ im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego p. Bożena Kruk.
Nad wszystkim czuwała komisja, do której po raz pierwszy zostali zaproszeni kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników p. Michał Henzel, Łukasz Grabowski, komisje wspomagała p. Anna Glińska – Grochal, kierownik ODIDZ oraz nauczyciel technologii ZSZ z Niepołomic, która przygotowała i oceniła test teoretyczny. Młodzieży towarzyszyły duże emocje, walczyli nie tylko o przejście do drugiego etapu naszego konkursu, ale i o wspaniale nagrody- dwóch najlepszych uczestników otrzymało puchar ufundowany przez stowarzyszenie oraz możliwość uczestniczenia w dwudniowym czerwcowym konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”. Pobyt zostanie opłacony przez Ośrodek ODDiZ i stowarzyszenie. Trzech najlepszych kucharzy otrzymało nagrody rzeczowe przekazane przez. CEDROB S.A. Wszyscy uczestnicy dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez p. Dyrektor ZSZ oraz Dom Weselny Anson. Bardzo dużą niespodzianką dla wszystkich uczestników była zapowiedź bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które będą przeprowadzone przez p. Michała Hanzela dla całej grupy biorącej udział w konkursie. Po zmaganiach kulinarnych prace naszych uczestników zostały poddane ocenie: wzięto pod uwagę zastosowanie przepisów bhp, przygotowanie i utrzymanie porządku na stanowisku pracy, wykorzystanie wszystkich produktów, ilość i jakość wykonanej pracy, smak oraz prezentację.
Pierwsze miejsce zajął Szymon Maj, drugie Kamil Jędrzejczyk, którzy otrzymali również wyróżnienie za prace zespołową. Trzecie miejsce zajął Jakub Socha. Wyróżnienie przypadło Łukaszowi Nowakowi i Dawidowi Wątorkowi, którzy zostali najlepiej ocenieni przez naszych gości. W drugim etapie konkursu nasz hufiec będzie reprezentować Szymon Maj i Kamil Jędrzejczyk. Wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania przygotowując potrawy z bardzo smacznego, ale trudnego w obróbce mięsa z gęsi.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii. Zapraszamy do oglądania.
Tekst: Zuzanna Polańska
Zdjęcia: Anna Grochot