Dziennik elektroniczny
Profil na Facebook.com
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych

czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2025
W dniu 26 maja 2025r. uczniowie klasy III Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach zmierzyli się w szkolnym konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz przeprowadzonym pod honorowym patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Niepołomice. Tematem tegorocznego konkursu był „ Drobiowy duet: Mięso i ….”
Tradycyjnie rywalizację podzielono na dwa etapy. W pierwszym uczniowie mieli okazję pochwalić się swoją wiedzą teoretyczną z zakresu technologii gastronomicznej, by później zademonstrować swoje umiejętności w kuchni.
Od samego rana cztery osoby biorące udział w konkursie pod okiem pana Łukasza Grabowskiego szefa kuchni Sali Bankietowej “Allegra”, zmierzyły się z mięsem drobiowym. Na końcowe wyniki wpływ miały oceny jury technicznego i degustacyjnego. Zaproszeni goście przyznawali punkty za kreatywność w prezentacji dania, estetykę talerza, oraz walory organoleptyczne.
Po przeprowadzonej degustacji okazało się, że największe wrażenie na oceniających zrobiło danie Adriana Szybińskiego, który zaproponował tatara ze śledzia i filet z bukietem warzyw w sosie beszamelowym oraz zapiekane ziemniaki.
Drugie miejsce zajął Stanisław Nosal, który przygotował ryż z jabłkiem oraz kieszonkę drobiową z pieczarkami i cebulą w sosie porowym z młodymi ziemniaczkami.
Na trzecim miejscu ex aequo rywalizację zakończyli Alan Brandos i Kacper Czernecki.
Alan przyrządził jajko z łososiem, oraz filet pod pierzynką, frytki z batata i surówkę a Kacper tartinki z łososiem wędzonym, oraz kąski drobiowe z ryżem i surówką z białej kapusty.
Podobnie jak w poprzednich latach konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie, a młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością, pasją i talentem.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Fotorelacja z konkursu na naszym Oficjalnym profilu FB. Zapraszamy do oglądania.









