CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Carving w Niepołomicach 2018/2019
W dniu 03 czerwca w Niepołomicach odbyły się warsztaty z carvingu, w których wzięła udział młodzież ucząca się zawodu kucharz oraz cukiernik.
Warsztaty odbyły się w ramach inicjatywy samorządowej ogłoszonej przez Kapitułę Samorządności Młodzieży OHP. Uczestnicy postanowili podwyższyć swoje kwalifikację o nowe umiejętności i zorganizowali warsztaty carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Pod czujnym okiem P. Anny Glińskiej – Grochal, kierownika Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego młodzież nauczyła się jak bezpiecznie używań specjalnych noży do rzeźbienia, poznała zasady bezpiecznego oraz prostego wycinania w warzywach i owocach. Po krótkim szkoleniu z wielkim zapałem, uczestnicy zaczęli wdrażać zdobytą wiedze teoretyczną, szybko przekonując się, że cierpliwość popłaca. Zaczęli tworzyć ciekawe i piękne kompozycje, które mogłyby zdobić niejeden stół w trakcie wesela czy też komunii. Przez cały czas warsztatów uczestnicy poznawali techniki wykrajania i mogli podpatrywać siebie wzajemnie i uczyli się nowych umiejętności. Na zakończenie warsztatów p. kierownik omówiła efekty pracy, dając młodzieży cenne wskazówki, podkreśliła że potrawy powinny być zdrowa, pożywne i piękne by cieszyć oko i zachęcać do spożywania. Wszyscy z zadowoleniem patrzyli na efekt końcowy swoich prac uznając, że dzięki tej inicjatywie zdobyli nowe umiejętności, które przydadzą się w ich przyszłej pracy.
Zuzanna Polańska
Warsztaty odbyły się w ramach inicjatywy samorządowej ogłoszonej przez Kapitułę Samorządności Młodzieży OHP. Uczestnicy postanowili podwyższyć swoje kwalifikację o nowe umiejętności i zorganizowali warsztaty carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Pod czujnym okiem P. Anny Glińskiej – Grochal, kierownika Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego młodzież nauczyła się jak bezpiecznie używań specjalnych noży do rzeźbienia, poznała zasady bezpiecznego oraz prostego wycinania w warzywach i owocach. Po krótkim szkoleniu z wielkim zapałem, uczestnicy zaczęli wdrażać zdobytą wiedze teoretyczną, szybko przekonując się, że cierpliwość popłaca. Zaczęli tworzyć ciekawe i piękne kompozycje, które mogłyby zdobić niejeden stół w trakcie wesela czy też komunii. Przez cały czas warsztatów uczestnicy poznawali techniki wykrajania i mogli podpatrywać siebie wzajemnie i uczyli się nowych umiejętności. Na zakończenie warsztatów p. kierownik omówiła efekty pracy, dając młodzieży cenne wskazówki, podkreśliła że potrawy powinny być zdrowa, pożywne i piękne by cieszyć oko i zachęcać do spożywania. Wszyscy z zadowoleniem patrzyli na efekt końcowy swoich prac uznając, że dzięki tej inicjatywie zdobyli nowe umiejętności, które przydadzą się w ich przyszłej pracy.
Zuzanna Polańska