CKZ

Profil na Facebook.com

Dziennik elektroniczny


Bierzemy udział w

Dyplom

Dyplom

Otrzymaliśmy podziękowanie od Ministra Edukacji i Nauki za udział w III edycji akcji:
Razem na Święta.

Pomoc dla Pani Ewy

Podziękowania

Ewaluacja zewnętrzna

Certyfikat ECDL

Nasza szkoła posiada
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych

czytaj więcej

Egzaminy praktyczne

Miło nam poinformować, że nowo powstała pracownia kształcenia zawodowegow branży mechanicznej mieszcząca sie przy ul. Kolejowej 28 otrzymała z dniem 8 lutego 2016 r. upoważnienie do przeprowadzania części praktycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w kwalifikacji M.18 Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych. Jest to potwierdzenie wysokich standardów wyposażenia pracowni w najnowocześniejszy sprzęt niezbędny do kształcenia w branży mechanicznej. Pragniemy również przypomnieć, że Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego posiada upoważnienia do organizacji egzaminów z poszczególnych kwalifikacji wchodzącyh w skład zawodów fryzjer, sprzedawca, kucharz.

Informacja dla pracodawców

Zgodnie z rozporządzeniem MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 22 lutego 2019 r. w sprawie praktycznej nauki zawodu oraz na podstawie art. 120 ust. 4 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, 1000, 1290, 1669 i 2245) Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach informuje co następuje:

§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.

czytaj całość ...

Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2019

W dniu 07.03.2019 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach odbył się Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Konkurs odbył się pod patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Niepołomice oraz Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Uczniowie przygotowywali dania z wieprzowiny. Rywalizowało 5 uczniów klasy 3 a w zawodzie kucharz. Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w której uczniowie zmagali się z pytaniami testowymi oraz części praktycznej trwającej 3 h podczas, których przygotowywali wyśmienite dania. Uczniów oceniano m.in. za koncepcję, technologię, stopień trudności wykonania potrawy, organizację pracy i BHP, technikę wykonania, ekonomiczne wykorzystanie produktów oraz wybór potraw. Uczestników oceniało trzech profesjonalnych kucharzy: Tobiasz Dziura, szef kuchni w Restauracji Cargo – Grupa Scandale, Michał Janas z Hotelu Galaxy (ul. Gęsia w Krakowie) oraz Łukasz Grabowski z Sali bankietowej Allegra w Gierczycach.

Turniej wygrała Patrycja Włodarczyk, która przygotowała polędwicę z sosem wiśniowym z dodatkiem wiśniówki, chips gryczany i ziemniaki w migdałach. Drugie miejsce zajął Jakub Płuchowski, który przygotował polędwicę sous vide, zapiekaną z pistacjami, puree z dyni, sos na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jabłko w cydrze oraz jadalną watę, dodatkowo Kuba otrzymał nagrodę publiczności. Trzecie miejsce zajął Marcin Szewczyk wykonał on roladę ze schabu z kaszą gryczaną, z grillowanymi i karmelizowanymi warzywami oraz musem chrzanowym. W konkursie udział wzięła jeszcze Izabela Wróbel oraz Gabriela Szaruga.

Wszystkim serdecznie gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów.

Zdjęcia z konkursu w naszej galerii oraz na profilu Facebook
Wygenerowano w sekund: 0.04
17,592,207 unikalne wizyty