CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2019
W dniu 07.03.2019 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach odbył się Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Konkurs odbył się pod patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Niepołomice oraz Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Uczniowie przygotowywali dania z wieprzowiny. Rywalizowało 5 uczniów klasy 3 a w zawodzie kucharz. Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w której uczniowie zmagali się z pytaniami testowymi oraz części praktycznej trwającej 3 h podczas, których przygotowywali wyśmienite dania. Uczniów oceniano m.in. za koncepcję, technologię, stopień trudności wykonania potrawy, organizację pracy i BHP, technikę wykonania, ekonomiczne wykorzystanie produktów oraz wybór potraw. Uczestników oceniało trzech profesjonalnych kucharzy: Tobiasz Dziura, szef kuchni w Restauracji Cargo – Grupa Scandale, Michał Janas z Hotelu Galaxy (ul. Gęsia w Krakowie) oraz Łukasz Grabowski z Sali bankietowej Allegra w Gierczycach.
Turniej wygrała Patrycja Włodarczyk, która przygotowała polędwicę z sosem wiśniowym z dodatkiem wiśniówki, chips gryczany i ziemniaki w migdałach. Drugie miejsce zajął Jakub Płuchowski, który przygotował polędwicę sous vide, zapiekaną z pistacjami, puree z dyni, sos na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jabłko w cydrze oraz jadalną watę, dodatkowo Kuba otrzymał nagrodę publiczności. Trzecie miejsce zajął Marcin Szewczyk wykonał on roladę ze schabu z kaszą gryczaną, z grillowanymi i karmelizowanymi warzywami oraz musem chrzanowym. W konkursie udział wzięła jeszcze Izabela Wróbel oraz Gabriela Szaruga.
Wszystkim serdecznie gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii oraz na profilu Facebook
Uczniowie przygotowywali dania z wieprzowiny. Rywalizowało 5 uczniów klasy 3 a w zawodzie kucharz. Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w której uczniowie zmagali się z pytaniami testowymi oraz części praktycznej trwającej 3 h podczas, których przygotowywali wyśmienite dania. Uczniów oceniano m.in. za koncepcję, technologię, stopień trudności wykonania potrawy, organizację pracy i BHP, technikę wykonania, ekonomiczne wykorzystanie produktów oraz wybór potraw. Uczestników oceniało trzech profesjonalnych kucharzy: Tobiasz Dziura, szef kuchni w Restauracji Cargo – Grupa Scandale, Michał Janas z Hotelu Galaxy (ul. Gęsia w Krakowie) oraz Łukasz Grabowski z Sali bankietowej Allegra w Gierczycach.
Turniej wygrała Patrycja Włodarczyk, która przygotowała polędwicę z sosem wiśniowym z dodatkiem wiśniówki, chips gryczany i ziemniaki w migdałach. Drugie miejsce zajął Jakub Płuchowski, który przygotował polędwicę sous vide, zapiekaną z pistacjami, puree z dyni, sos na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jabłko w cydrze oraz jadalną watę, dodatkowo Kuba otrzymał nagrodę publiczności. Trzecie miejsce zajął Marcin Szewczyk wykonał on roladę ze schabu z kaszą gryczaną, z grillowanymi i karmelizowanymi warzywami oraz musem chrzanowym. W konkursie udział wzięła jeszcze Izabela Wróbel oraz Gabriela Szaruga.
Wszystkim serdecznie gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia z konkursu w naszej galerii oraz na profilu Facebook