CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Konkurs gastronomiczny 2019
8 stycznia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyły się eliminacje wojewódzkie do II Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Patronat honorowy nad Turniejem objęli: Wojewoda Małopolski Piotr Ćwik, Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski oraz Małopolski Kurator Oświaty Barbara Nowak.
W tym roku hasło turnieju brzmiało „Wariacje z wieprzowiną”. Zadaniem młodych kucharzy z małopolskich szkół w części praktycznej było wykonanie i prezentacja dania głównego. Oceniane były organizacja i higiena pracy, wykonanie wyrobów (staranność, technika wykonania, pomysłowość) oraz ich prezentacja. Oczywiście ważnym kryterium była też ocena organoleptyczna i wynik testu teoretycznego. W eliminacjach wojewódzkich wzięło udział 9 kucharzy z województwa małopolskiego. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentowali Patrycja Włodarczyk oraz Jakub Płuchowski uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie kucharz pod opieką pani Anny Glińskiej-Grochal oraz Elżbiety Mączki.
Patrycja wykonała „Polędwiczkę w cieście francuskim z szynką parmeńską oraz pasztetem
z pieczarek na puree z kolorowych marchewek”.
Jakub wykonał „Polędwiczkę sous – vide z puree z dyni z sokiem z pomarańczy, sosem na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jadalną watę oraz jabłko w cydrze”.
Wyniki konkursowych zmagań to:
Jakub Płuchowski – III miejsce
Patrycja Włodarczyk – wyróżnienie
Konkurs pokazał wysoką formę młodych kucharzy, którzy z pasją rozwijają swoje zainteresowania, nie boją się wyzwań, pogłębiają wiedzę i zdobywają nowe doświadczenia.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Anna Glińska-Grochal
Elżbieta Mączka
Patronat honorowy nad Turniejem objęli: Wojewoda Małopolski Piotr Ćwik, Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski oraz Małopolski Kurator Oświaty Barbara Nowak.
W tym roku hasło turnieju brzmiało „Wariacje z wieprzowiną”. Zadaniem młodych kucharzy z małopolskich szkół w części praktycznej było wykonanie i prezentacja dania głównego. Oceniane były organizacja i higiena pracy, wykonanie wyrobów (staranność, technika wykonania, pomysłowość) oraz ich prezentacja. Oczywiście ważnym kryterium była też ocena organoleptyczna i wynik testu teoretycznego. W eliminacjach wojewódzkich wzięło udział 9 kucharzy z województwa małopolskiego. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentowali Patrycja Włodarczyk oraz Jakub Płuchowski uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie kucharz pod opieką pani Anny Glińskiej-Grochal oraz Elżbiety Mączki.
Patrycja wykonała „Polędwiczkę w cieście francuskim z szynką parmeńską oraz pasztetem
z pieczarek na puree z kolorowych marchewek”.
Jakub wykonał „Polędwiczkę sous – vide z puree z dyni z sokiem z pomarańczy, sosem na bazie czerwonego wina z rozmarynem, jadalną watę oraz jabłko w cydrze”.
Wyniki konkursowych zmagań to:
Jakub Płuchowski – III miejsce
Patrycja Włodarczyk – wyróżnienie
Konkurs pokazał wysoką formę młodych kucharzy, którzy z pasją rozwijają swoje zainteresowania, nie boją się wyzwań, pogłębiają wiedzę i zdobywają nowe doświadczenia.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Anna Glińska-Grochal
Elżbieta Mączka