CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2016/2017
Środa 12 kwietnia była bardzo ważnym dniem w Zasadniczej Szkole Zawodowej im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego w Niepołomicach, był to bowiem dzień rozstrzygnięcia konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie „Kucharz ”, którego tematem przewodnim była „Polska Wielkanoc”.
W zmaganiach konkursowych wzięło udział pięcioro uczniów: Klaudia Nagięć, Artur Gucwa, Krzysztof Frąś, Daniel Jesionka i Łukasz Kuś. Głównym surowcem, przyrządzaniem którego mieli się wykazać, była wieprzowina. W tej rywalizacji dobór potraw nie był dowolny, ponieważ ocenie podlegały nawiązania do tradycyjnych wielkanocnych smaków z polskich stołów.
Jak co roku uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej wykazali się niezwykłą kreatywnością a konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością i talentem. Koordynujący pracę komisji konkursowej chef Łukasz Grabowski, doceniał w nich technikę pracy, higienę i organizację na stanowisku pracy, walory organoleptyczne oraz prezentację wyrobów.
Każdy uczestnik konkursu przygotować miał przystawkę i danie główne. Na stole, jako przystawki konkursowe pojawiły się: tatar ze śledzia na ziemniaczanym moskalu, pasztet z sosem żurawinowym, jajka faszerowane pastą z łososia, ale i bardziej klasyczne: sałatka jarzynowa (z jajkami przepiórczymi) oraz jajka faszerowane (delikatną pastą łososiową). W daniu głównym pojawiała się wieprzowina, przyrządzona na rozmaite sposoby i z bardzo różnymi dodatkami np. babką chrzanową, miodowymi buraczkami, szpinakiem z chrzanem, chrzanowo-ziemniaczanym puree.
Wszyscy uczestnicy bardzo twórczo potraktowali wielkanocne tradycyjne smaki, dzięki temu potrawy były ciekawe i pyszne. Ostatecznie pierwsze miejsce po głosowaniu komisji konkursowej zdobył Krzysztof Frąś, a nagrodę publiczności otrzymał Daniel Jesionka.
Serdecznie gratulujemy uczniom świetnych osiągnięć, nauczycielom wychowanków i znakomitej organizacji konkursu! Zdjęcia możecie obejrzeć w naszej galerii.
Elżbieta Mączka
W zmaganiach konkursowych wzięło udział pięcioro uczniów: Klaudia Nagięć, Artur Gucwa, Krzysztof Frąś, Daniel Jesionka i Łukasz Kuś. Głównym surowcem, przyrządzaniem którego mieli się wykazać, była wieprzowina. W tej rywalizacji dobór potraw nie był dowolny, ponieważ ocenie podlegały nawiązania do tradycyjnych wielkanocnych smaków z polskich stołów.
Jak co roku uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej wykazali się niezwykłą kreatywnością a konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością i talentem. Koordynujący pracę komisji konkursowej chef Łukasz Grabowski, doceniał w nich technikę pracy, higienę i organizację na stanowisku pracy, walory organoleptyczne oraz prezentację wyrobów.
Każdy uczestnik konkursu przygotować miał przystawkę i danie główne. Na stole, jako przystawki konkursowe pojawiły się: tatar ze śledzia na ziemniaczanym moskalu, pasztet z sosem żurawinowym, jajka faszerowane pastą z łososia, ale i bardziej klasyczne: sałatka jarzynowa (z jajkami przepiórczymi) oraz jajka faszerowane (delikatną pastą łososiową). W daniu głównym pojawiała się wieprzowina, przyrządzona na rozmaite sposoby i z bardzo różnymi dodatkami np. babką chrzanową, miodowymi buraczkami, szpinakiem z chrzanem, chrzanowo-ziemniaczanym puree.
Wszyscy uczestnicy bardzo twórczo potraktowali wielkanocne tradycyjne smaki, dzięki temu potrawy były ciekawe i pyszne. Ostatecznie pierwsze miejsce po głosowaniu komisji konkursowej zdobył Krzysztof Frąś, a nagrodę publiczności otrzymał Daniel Jesionka.
Serdecznie gratulujemy uczniom świetnych osiągnięć, nauczycielom wychowanków i znakomitej organizacji konkursu! Zdjęcia możecie obejrzeć w naszej galerii.
Elżbieta Mączka