CKZ

Profil na Facebook.com

Dziennik elektroniczny


Bierzemy udział w

Dyplom

Dyplom

Otrzymaliśmy podziękowanie od Ministra Edukacji i Nauki za udział w III edycji akcji:
Razem na Święta.

Pomoc dla Pani Ewy

Podziękowania

Ewaluacja zewnętrzna

Certyfikat ECDL

Nasza szkoła posiada
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych

czytaj więcej

Egzaminy praktyczne

Miło nam poinformować, że nowo powstała pracownia kształcenia zawodowegow branży mechanicznej mieszcząca sie przy ul. Kolejowej 28 otrzymała z dniem 8 lutego 2016 r. upoważnienie do przeprowadzania części praktycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w kwalifikacji M.18 Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych. Jest to potwierdzenie wysokich standardów wyposażenia pracowni w najnowocześniejszy sprzęt niezbędny do kształcenia w branży mechanicznej. Pragniemy również przypomnieć, że Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego posiada upoważnienia do organizacji egzaminów z poszczególnych kwalifikacji wchodzącyh w skład zawodów fryzjer, sprzedawca, kucharz.

Informacja dla pracodawców

Zgodnie z rozporządzeniem MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 22 lutego 2019 r. w sprawie praktycznej nauki zawodu oraz na podstawie art. 120 ust. 4 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, 1000, 1290, 1669 i 2245) Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach informuje co następuje:

§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.

czytaj całość ...

Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2016/2017

Środa 12 kwietnia była bardzo ważnym dniem w Zasadniczej Szkole Zawodowej im. Krakowskiego Bractwa Kurkowego w Niepołomicach, był to bowiem dzień rozstrzygnięcia konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie „Kucharz ”, którego tematem przewodnim była „Polska Wielkanoc”.

W zmaganiach konkursowych wzięło udział pięcioro uczniów: Klaudia Nagięć, Artur Gucwa, Krzysztof Frąś, Daniel Jesionka i Łukasz Kuś. Głównym surowcem, przyrządzaniem którego mieli się wykazać, była wieprzowina. W tej rywalizacji dobór potraw nie był dowolny, ponieważ ocenie podlegały nawiązania do tradycyjnych wielkanocnych smaków z polskich stołów.
Jak co roku uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej wykazali się niezwykłą kreatywnością a konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością i talentem. Koordynujący pracę komisji konkursowej chef Łukasz Grabowski, doceniał w nich technikę pracy, higienę i organizację na stanowisku pracy, walory organoleptyczne oraz prezentację wyrobów.

Każdy uczestnik konkursu przygotować miał przystawkę i danie główne. Na stole, jako przystawki konkursowe pojawiły się: tatar ze śledzia na ziemniaczanym moskalu, pasztet z sosem żurawinowym, jajka faszerowane pastą z łososia, ale i bardziej klasyczne: sałatka jarzynowa (z jajkami przepiórczymi) oraz jajka faszerowane (delikatną pastą łososiową). W daniu głównym pojawiała się wieprzowina, przyrządzona na rozmaite sposoby i z bardzo różnymi dodatkami np. babką chrzanową, miodowymi buraczkami, szpinakiem z chrzanem, chrzanowo-ziemniaczanym puree.

Wszyscy uczestnicy bardzo twórczo potraktowali wielkanocne tradycyjne smaki, dzięki temu potrawy były ciekawe i pyszne. Ostatecznie pierwsze miejsce po głosowaniu komisji konkursowej zdobył Krzysztof Frąś, a nagrodę publiczności otrzymał Daniel Jesionka.

Serdecznie gratulujemy uczniom świetnych osiągnięć, nauczycielom wychowanków i znakomitej organizacji konkursu! Zdjęcia możecie obejrzeć w naszej galerii.


Elżbieta Mączka
Wygenerowano w sekund: 0.05
17,591,929 unikalne wizyty