CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Mistrzowskie zmagania kucharzy 2017/2018
W dniu 15.03.2017 r. w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy I etap pt. „Ekologia w kuchni regionalnej”.
Do rywalizacji stanęło pięciu uczniów klasy III A, którzy musieli wykazać się wiedzą teoretyczną oraz praktyczną. Uczestnicy odpowiadali na test przygotowany przez p. Annę Glińską – Grochal kierownika ODiDZ, nauczycielkę przedmiotów zawodowych. Test sprawdzał wiedzę gastronomiczną i przygotowanie do egzaminu kwalifikacyjnego.
Część praktyczna odbyła się w pracowni gastronomicznej, uczniowie indywidualnie przygotowywali potrawy na bazie filetów z kurczaka dodając ekologiczne produkty. Po paru godzinach na talerzach przyszli kucharze wyczarowali nie tylko smaczne, ale i piękne potrawy, które oceniali profesjonalni kucharze: Łukasz Grabowski, Patryk Kotarba, Dominik Błażewicz, Tobiasz Dziura. Rywalizacja była bardzo wyrównana, komisja konkursowa wyłoniła laureatów:
I miejsce zajął Krzysztof Frąś
II miejsce Weronika Motyka,
III miejsce Patryk Dobrowolski.
Specjalna nagrodę publiczności otrzymała Weronika Motyka oceniana przez naszych zaproszonych gości: p. Teresę Kuźmę, sekretarza Gminy Niepołomice, Wiesława Bobowskiego Dyrektora Wydziału Edukacji, Bożenę Kruk Dyrektora CKZiU, Tadeusza Mysińskiego Dyrektora PUP, Krzysztofa Śwerczka komendanta MWK OHP oraz sponsorów nagród p. Wojciecha Gawenda reprezentującego Zakłady Drobiarskie Cedrob.
Na zakończenie konkursu nasi goście oraz uczniowie uczący się zawodu kucharz mogli zobaczyć profesjonalny pokaz kulinarny przygotowany przez p. P. Kotarbę, T. Dziurę oraz Dominika Błażewicza, którzy przygotowali smaczny deser i danie główne z kaczki prezentując wysoki poziom kulinarny. Laureaci otrzymali cenne nagrody ufundowane przez Hotel Słoneczny Zdrój m.inn. dwu dniowy pobyt z osoba towarzyszącą w hotelu dla I miejsca oraz zestawy przypraw dla II i III miejsca. Dla pozostałych osób nagrodę ufundowały Zakłady Drobiarskie Cedrob z Niepołomic. Wszystkim serdecznie gratulujemy !
Zdjęcia można zobaczyć w naszej galerii
Zuzanna Polańska
Do rywalizacji stanęło pięciu uczniów klasy III A, którzy musieli wykazać się wiedzą teoretyczną oraz praktyczną. Uczestnicy odpowiadali na test przygotowany przez p. Annę Glińską – Grochal kierownika ODiDZ, nauczycielkę przedmiotów zawodowych. Test sprawdzał wiedzę gastronomiczną i przygotowanie do egzaminu kwalifikacyjnego.
Część praktyczna odbyła się w pracowni gastronomicznej, uczniowie indywidualnie przygotowywali potrawy na bazie filetów z kurczaka dodając ekologiczne produkty. Po paru godzinach na talerzach przyszli kucharze wyczarowali nie tylko smaczne, ale i piękne potrawy, które oceniali profesjonalni kucharze: Łukasz Grabowski, Patryk Kotarba, Dominik Błażewicz, Tobiasz Dziura. Rywalizacja była bardzo wyrównana, komisja konkursowa wyłoniła laureatów:
I miejsce zajął Krzysztof Frąś
II miejsce Weronika Motyka,
III miejsce Patryk Dobrowolski.
Specjalna nagrodę publiczności otrzymała Weronika Motyka oceniana przez naszych zaproszonych gości: p. Teresę Kuźmę, sekretarza Gminy Niepołomice, Wiesława Bobowskiego Dyrektora Wydziału Edukacji, Bożenę Kruk Dyrektora CKZiU, Tadeusza Mysińskiego Dyrektora PUP, Krzysztofa Śwerczka komendanta MWK OHP oraz sponsorów nagród p. Wojciecha Gawenda reprezentującego Zakłady Drobiarskie Cedrob.
Na zakończenie konkursu nasi goście oraz uczniowie uczący się zawodu kucharz mogli zobaczyć profesjonalny pokaz kulinarny przygotowany przez p. P. Kotarbę, T. Dziurę oraz Dominika Błażewicza, którzy przygotowali smaczny deser i danie główne z kaczki prezentując wysoki poziom kulinarny. Laureaci otrzymali cenne nagrody ufundowane przez Hotel Słoneczny Zdrój m.inn. dwu dniowy pobyt z osoba towarzyszącą w hotelu dla I miejsca oraz zestawy przypraw dla II i III miejsca. Dla pozostałych osób nagrodę ufundowały Zakłady Drobiarskie Cedrob z Niepołomic. Wszystkim serdecznie gratulujemy !
Zdjęcia można zobaczyć w naszej galerii
Zuzanna Polańska