CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2015/2016
28.04.2016 r. uczniowie z klasy IIa i IIIa zmierzyli się w szkolnym konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz przeprowadzonym pod honorowym patronatem Burmistrza Miasta Gminy Niepołomice.
Tematem tegorocznego konkursu była polędwica wołowa.
Tradycyjnie rywalizację podzielono na dwa etapy. W pierwszym uczniowie mieli okazję pochwalić się swoją wiedzą teoretyczną z zakresu technologii gastronomicznej, by później zademonstrować swoje umiejętności w kuchni.
Od samego rana sześć osób biorących udział w konkursie pod okiem Marka Kucharczyka, szefa kuchni w restauracji Duży Pokój w Krakowie, zmierzyło się z polędwicą wołową. Na końcowe wyniki wpływ miały oceny jury technicznego i degustacyjnego. Zaproszeni goście przyznawali punkty za technikę pracy, propozycje podania oraz walory organoleptyczne.
Po przeprowadzonej degustacji okazało się, że największe wrażenie na oceniających zrobiło danie Eweliny Klimy, która zaproponowała stek z polędwicy wołowej w kruszonce musztardowo-pistacjowej z puree marchewkowo-pomarańczowym oraz palonym ziemniakiem w sosie porto.
Drugie miejsce zajęła najmłodsza uczestniczka konkursu Weronika Motyka, która przygotowała grillowaną polędwicę wołową na konfiturze z czerwonej cebuli z puree z batatów.
Na najniższym stopniu podium rywalizację zakończył Michał Wątorek, który przyrządził polędwicę wołową z foie gras z czekoladą, wiśnią i czerwonym winem.
Podobnie jak w poprzednich latach konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie, a młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością, pasją i talentem. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia w naszej galerii.
Elżbieta Mączka
Tematem tegorocznego konkursu była polędwica wołowa.
Tradycyjnie rywalizację podzielono na dwa etapy. W pierwszym uczniowie mieli okazję pochwalić się swoją wiedzą teoretyczną z zakresu technologii gastronomicznej, by później zademonstrować swoje umiejętności w kuchni.
Od samego rana sześć osób biorących udział w konkursie pod okiem Marka Kucharczyka, szefa kuchni w restauracji Duży Pokój w Krakowie, zmierzyło się z polędwicą wołową. Na końcowe wyniki wpływ miały oceny jury technicznego i degustacyjnego. Zaproszeni goście przyznawali punkty za technikę pracy, propozycje podania oraz walory organoleptyczne.
Po przeprowadzonej degustacji okazało się, że największe wrażenie na oceniających zrobiło danie Eweliny Klimy, która zaproponowała stek z polędwicy wołowej w kruszonce musztardowo-pistacjowej z puree marchewkowo-pomarańczowym oraz palonym ziemniakiem w sosie porto.
Drugie miejsce zajęła najmłodsza uczestniczka konkursu Weronika Motyka, która przygotowała grillowaną polędwicę wołową na konfiturze z czerwonej cebuli z puree z batatów.
Na najniższym stopniu podium rywalizację zakończył Michał Wątorek, który przyrządził polędwicę wołową z foie gras z czekoladą, wiśnią i czerwonym winem.
Podobnie jak w poprzednich latach konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie, a młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością, pasją i talentem. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia w naszej galerii.
Elżbieta Mączka