CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Foie Gras rocher - I miejsce w kategorii "kucharz" 2015/2016
W dniach od 4 do 6 marca 2016 r. w Krakowie odbyła się XVII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych.
Konkurs zorganizowany był w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 we współpracy z Agencją Rynku Rolnego - Oddział terenowy w Krakowie, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów - Konfraternią Master Bartenderów oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką. Tegorocznym hasłem kulinarnym tego prestiżowego wydarzenia było:"Polska Wielkanoc". Konkurs odbył się w trzech kategoriach: kucharz, kelner oraz barman.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentował Michał Wątorek, uczeń klasy III kształcący się w zawodzie kucharz. Michał przyjechał z opiekunem p. Elżbietą Mączką nauczycielem przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Uczeń przygotował zimną zakąskę foire gras rocher podaną z chipsem z jarmuża , ciastkiem z orzecha laskowego i musem jabłkowym. Techniką, wiedzą, pomysłowością, odwagą i pasją oczarował jury i w klasyfikacji końcowej otrzymał I miejsce w kategorii krajowej "kucharz". Rywalizował z kolegami i koleżankami z innych szkół nie tylko z Małopolski, ale i z innych województw: podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, lubelskiego i ze Słowacji. W sumie do konkursu przystąpiło 31 szkół, w tym 74 uczniów (44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów). Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Jacek Król, Grzegorz Kazubski, Dariusz Gnatowski oraz prodziekani Uniwersytetu Rolniczego: dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i prof. dr hab. inż Jacek Domagała.
Poza zmaganiami konkursowymi , uczestnicy wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania sztuki kulinarnej. Tutaj również nasz Michał wykazał się doskonałymi umiejętnościami technicznymi. Został zauważony i pochwalony za dużą wiedzę teoretyczną artystycznie połączoną z dobrym smakiem, wyobraźnią i olbrzymimi umiejętnościami praktycznymi. Po zajęciach każdy uczeń kucharz otrzymał bluzę i zapaskę od firmy Prymat oraz książkę i certyfikat udziału w warsztatach.
Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach otrzymał puchar, dyplom, wiele cennych nagród rzeczowych oraz zaproszenie do finału konkursu Roberta Sowy - Kulinarny talent 2017.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w nagrodę za bardzo wysoki poziom przygotowania ucznia do konkursu otrzymało nagrody w postaci gastronomicznej maszyny wieloczynnościowej, oraz roczną prenumeratę czasopisma branżowego Przegląd Gastronomiczny.
Michałowi bardzo serdeczne gratulujemy zwycięstwa w tak prestiżowym konkursie, kierując szczególne podziękowania dla Studia Qulinarnego w Krakowie, gdzie uczeń odbywa praktyczną naukę zawodu zgłębiając sztukę kulinarną na najwyższym poziomie. Mamy nadzieję, że zwycięstwo w konkursie szeroko otworzy Michałowi drzwi do wszystkich restauracji w kraju i za granicą, a praca w gastronomii będzie źródłem satysfakcji, spełnienia i realizacji ambicji zawodowych.
Elżbieta Mączka
Konkurs zorganizowany był w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 we współpracy z Agencją Rynku Rolnego - Oddział terenowy w Krakowie, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów - Konfraternią Master Bartenderów oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką. Tegorocznym hasłem kulinarnym tego prestiżowego wydarzenia było:"Polska Wielkanoc". Konkurs odbył się w trzech kategoriach: kucharz, kelner oraz barman.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach reprezentował Michał Wątorek, uczeń klasy III kształcący się w zawodzie kucharz. Michał przyjechał z opiekunem p. Elżbietą Mączką nauczycielem przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Uczeń przygotował zimną zakąskę foire gras rocher podaną z chipsem z jarmuża , ciastkiem z orzecha laskowego i musem jabłkowym. Techniką, wiedzą, pomysłowością, odwagą i pasją oczarował jury i w klasyfikacji końcowej otrzymał I miejsce w kategorii krajowej "kucharz". Rywalizował z kolegami i koleżankami z innych szkół nie tylko z Małopolski, ale i z innych województw: podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, lubelskiego i ze Słowacji. W sumie do konkursu przystąpiło 31 szkół, w tym 74 uczniów (44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów). Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Jacek Król, Grzegorz Kazubski, Dariusz Gnatowski oraz prodziekani Uniwersytetu Rolniczego: dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i prof. dr hab. inż Jacek Domagała.
Poza zmaganiami konkursowymi , uczestnicy wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania sztuki kulinarnej. Tutaj również nasz Michał wykazał się doskonałymi umiejętnościami technicznymi. Został zauważony i pochwalony za dużą wiedzę teoretyczną artystycznie połączoną z dobrym smakiem, wyobraźnią i olbrzymimi umiejętnościami praktycznymi. Po zajęciach każdy uczeń kucharz otrzymał bluzę i zapaskę od firmy Prymat oraz książkę i certyfikat udziału w warsztatach.
Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach otrzymał puchar, dyplom, wiele cennych nagród rzeczowych oraz zaproszenie do finału konkursu Roberta Sowy - Kulinarny talent 2017.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w nagrodę za bardzo wysoki poziom przygotowania ucznia do konkursu otrzymało nagrody w postaci gastronomicznej maszyny wieloczynnościowej, oraz roczną prenumeratę czasopisma branżowego Przegląd Gastronomiczny.
Michałowi bardzo serdeczne gratulujemy zwycięstwa w tak prestiżowym konkursie, kierując szczególne podziękowania dla Studia Qulinarnego w Krakowie, gdzie uczeń odbywa praktyczną naukę zawodu zgłębiając sztukę kulinarną na najwyższym poziomie. Mamy nadzieję, że zwycięstwo w konkursie szeroko otworzy Michałowi drzwi do wszystkich restauracji w kraju i za granicą, a praca w gastronomii będzie źródłem satysfakcji, spełnienia i realizacji ambicji zawodowych.
Elżbieta Mączka