CKZ
Profil na Facebook.com
Dziennik elektroniczny
Bierzemy udział w
Dyplom
Dyplom
Ewaluacja zewnętrzna
Certyfikat ECDL
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych
czytaj więcej
Egzaminy praktyczne
Informacja dla pracodawców
§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.
KUCHNIA VILLA INTRATA 2014/2015
W dniu 09.02.2015 r. uczniowie klasy II i III Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, kształcący się w zawodzie kucharz odbyli wizytę zawodoznawczą w kuchni Villa Intrata przy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie w ramach Projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”.
Program wizyty obejmował zwiedzanie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, oraz warsztaty kulinarne z szefem kuchni p. Maciejem Nowickim.
Uczniowie zostali wprowadzeni w historię kuchni staropolskiej, zapoznani z narzędziami i parkiem maszynowym znajdującym się w kuchni Villa Intrata po czym nastąpiło przyrządzanie i degustacja tradycyjnych potraw kuchni staropolskiej.
Uczestnicy mieli okazję przygotować zupę cebulową, steki wołowe, polędwiczki wieprzowe, comber jagnięcy, piersi kacze oraz przepiórki – wszystko zamarynowane bądź przyprawione zgodnie ze staropolskimi przepisami. Mistrz kulinarny pokazywał też sposoby filetowania ryb a na koniec uczniowie przygotowali pyszny deser na bazie żółtek, mleka, sera, soku z limonki oraz pierników.
Po warsztatach uczniowie obejrzeli pokaz iluminacji świetlnej w Ogrodzie Wyobraźni, który znajduje się obok Pałacu w Wilanowie. Zmęczeni ale bogaci w wiedzę i umiejętności dotyczącej kuchni staropolskiej uczestnicy pod moją opieką i p. Krzysztofa Kruka wrócili do Niepołomic.
Elżbieta Mączka
Program wizyty obejmował zwiedzanie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, oraz warsztaty kulinarne z szefem kuchni p. Maciejem Nowickim.
Uczniowie zostali wprowadzeni w historię kuchni staropolskiej, zapoznani z narzędziami i parkiem maszynowym znajdującym się w kuchni Villa Intrata po czym nastąpiło przyrządzanie i degustacja tradycyjnych potraw kuchni staropolskiej.
Uczestnicy mieli okazję przygotować zupę cebulową, steki wołowe, polędwiczki wieprzowe, comber jagnięcy, piersi kacze oraz przepiórki – wszystko zamarynowane bądź przyprawione zgodnie ze staropolskimi przepisami. Mistrz kulinarny pokazywał też sposoby filetowania ryb a na koniec uczniowie przygotowali pyszny deser na bazie żółtek, mleka, sera, soku z limonki oraz pierników.
Po warsztatach uczniowie obejrzeli pokaz iluminacji świetlnej w Ogrodzie Wyobraźni, który znajduje się obok Pałacu w Wilanowie. Zmęczeni ale bogaci w wiedzę i umiejętności dotyczącej kuchni staropolskiej uczestnicy pod moją opieką i p. Krzysztofa Kruka wrócili do Niepołomic.
Elżbieta Mączka