CKZ

Profil na Facebook.com

Dziennik elektroniczny


Bierzemy udział w

Dyplom

Dyplom

Otrzymaliśmy podziękowanie od Ministra Edukacji i Nauki za udział w III edycji akcji:
Razem na Święta.

Pomoc dla Pani Ewy

Podziękowania

Ewaluacja zewnętrzna

Certyfikat ECDL

Nasza szkoła posiada
certyfikat ECDL
uprawniający do przeprowadzania egzaminów na
Europejski Certyfikat
Umiejętności Komputerowych

czytaj więcej

Egzaminy praktyczne

Miło nam poinformować, że nowo powstała pracownia kształcenia zawodowegow branży mechanicznej mieszcząca sie przy ul. Kolejowej 28 otrzymała z dniem 8 lutego 2016 r. upoważnienie do przeprowadzania części praktycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w kwalifikacji M.18 Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych. Jest to potwierdzenie wysokich standardów wyposażenia pracowni w najnowocześniejszy sprzęt niezbędny do kształcenia w branży mechanicznej. Pragniemy również przypomnieć, że Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego posiada upoważnienia do organizacji egzaminów z poszczególnych kwalifikacji wchodzącyh w skład zawodów fryzjer, sprzedawca, kucharz.

Informacja dla pracodawców

Zgodnie z rozporządzeniem MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 22 lutego 2019 r. w sprawie praktycznej nauki zawodu oraz na podstawie art. 120 ust. 4 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, 1000, 1290, 1669 i 2245) Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach informuje co następuje:

§ 3. 2. Praktyczna nauka zawodu młodocianych jest organizowana przez pracodawcę, który zawarł z nimi umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego.

czytaj całość ...

Konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz 2015/2016

28.04.2016 r. uczniowie z klasy IIa i IIIa zmierzyli się w szkolnym konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz przeprowadzonym pod honorowym patronatem Burmistrza Miasta Gminy Niepołomice.

Tematem tegorocznego konkursu była polędwica wołowa.
Tradycyjnie rywalizację podzielono na dwa etapy. W pierwszym uczniowie mieli okazję pochwalić się swoją wiedzą teoretyczną z zakresu technologii gastronomicznej, by później zademonstrować swoje umiejętności w kuchni.
Od samego rana sześć osób biorących udział w konkursie pod okiem Marka Kucharczyka, szefa kuchni w restauracji Duży Pokój w Krakowie, zmierzyło się z polędwicą wołową. Na końcowe wyniki wpływ miały oceny jury technicznego i degustacyjnego. Zaproszeni goście przyznawali punkty za technikę pracy, propozycje podania oraz walory organoleptyczne.



Po przeprowadzonej degustacji okazało się, że największe wrażenie na oceniających zrobiło danie Eweliny Klimy, która zaproponowała stek z polędwicy wołowej w kruszonce musztardowo-pistacjowej z puree marchewkowo-pomarańczowym oraz palonym ziemniakiem w sosie porto.
Drugie miejsce zajęła najmłodsza uczestniczka konkursu Weronika Motyka, która przygotowała grillowaną polędwicę wołową na konfiturze z czerwonej cebuli z puree z batatów.
Na najniższym stopniu podium rywalizację zakończył Michał Wątorek, który przyrządził polędwicę wołową z foie gras z czekoladą, wiśnią i czerwonym winem.
Podobnie jak w poprzednich latach konkursowa rywalizacja stała na znakomitym poziomie, a młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się olbrzymią wiedzą, pomysłowością, pasją i talentem. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Zdjęcia w naszej galerii.

Elżbieta Mączka
Wygenerowano w sekund: 0.03
16,632,221 unikalne wizyty